Детоксикация

- още веднъж, и по-подробно, за детоксикиращите диети

Какво е детоксикация
Детоксикацията е непрекъснат процес на изхвърляне на токсини от организма. Какво са токсините? Амоняк, млечна киселина, хомоцистеин, отпадъчни продукти – това са вредни за огранизма ни вещества, които се появяват в резултат на нормалната клетъчна активност, тютюнопушенето, употребата на алкохол, вредното въздействие на околната среда. Организмът ни трансформира токсините в съединения с по-малко вредно действие и след това ги изхвърля от себе си.
 
Детоксикираща диета – видове
В миналото детоксикацията е използвана главно за лечение на алкохолни и наркотични зависимости. В наши дни детоксикиращата диета нашумя като ефективен начин да изхвърлим токсините от тялото си и да си осигурим здраве и дълголетие. Има различни видове детоксикиращи диети.
 
Според някои от тях трябва да сведете до минимум количеството химикали, които поглъщате, т. е. да ядете само органични храни.
 
ДетоксикацияДруги наблягат на храни с високо съдържание на фибри и прием на максимално количество вода, за да се изхвърлят токсините с честа дефекация и уриниране.
 
Трети разчитат на храни, съдържащи определени витамини, минерали и антиоксиданети, нужни на организма за детоксикация.
 
Какво се случва, ако организмът не успява да изхвърли токсините
Според някои специалисти задържането на токсините в тялото води до увреждане на имунната функция, хормонален дисбаланс или проблеми с метаболизма. Отново според тези специалисти признаци за проблеми с освобождаването на тялото от токсините са: лошо храносмилане, слаба концентрация, апатичност, главоболие, лош дъх, проблеми с кожата и болки в мускулите.
 
Какви са ползите от една детоксикираща диета
Хора, които вече са били на подобна диета, твърдят, че се чувстват по-енергични, с отличен метаболизъм и храносмилане и с прояснена мисъл. Дали една детоксикираща диета ще подейства така и на вас? Няма гаранция. Резултатът е обвързан с изключително много фактори – общото ви здравословно състояние, начина ви на живот, каква точно диета ще изберете и т. н.
 
Как да изберете детоксикираща диета и за кого тя е абсолютно противопоказна
Ако все пак сте решили да опитате поне веднъж, непременно се консултирайте с лекаря си преди това. Този тип диети обикновено са доста тежки.
Ако сте бременна или кърмите, не бива да си помисляте дори за детоксикираща диета. Страдащите от бъбречна недостатъчност, също е добре да избягват този тип експерименти.
 
Откривате, че имате някой от изброените по-горе симптоми? Те могат да са знак за сериозно заболяване. Затова вместо да четете за детоксикиращи диети и да се чудите дали да не ги приложите, отидете на лекар.
 
Странични ефекти от детоксикиращите диети
Освен страничните ефекти, като гадане, главоболие, акне, умора, има и още един – диария. Тежката диария води до опасно обезводняване.
 
Какво казват лекарите
Че няма нужда да помагате на организма. Оставете естествената детоксикация да си върши работата и не карайте тялото си да страда излишно. Това ще му навреди повече.
Детоксикиращи продукти, може да разгледате тук:
Прочетете още:
Детоксикираща диета 
5 добавки за загуба на тегло 
Съвети за отслабване 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top