Детето лъже

- какво да правите?

След първата чута лъжа сте изумени и ядосани. Но не бързайте, задръжте реакцията си.

Овладейте се и наблюдавайте

В началото не правете нищо. Овладейте се и наблюдавайте: Кога и защо ви лъже  слънчицето ви, колко умело го прави, лъже ли ви или се опитва да заобиколи неудобния въпрос и т. н. Наблюдавайте и себе си. Спестявате ли често истината. Опитвате ли се да се отървете с лъжа от неприятен ангажимент или да си спестите нежелани упреци? Детето ви забелязва ли това? Как се отнася, когато сте вкъщи, а обяснявате на някого по телефона, че сте вече навън? Колко пъти се опитвате да се отървете от неговата настоятелност с лъжа, как го приема то и т. н., и т. н.

Разговорите за лъжата трябва да са съобразени с възрастта

Започнете да говорите с детето:

  • за лъжите и за това, че те винаги се разкриват;
  • че се разстройвате, когато то не е искрено с вас;
  • че всеки греши и на всекиго се случва да прави бели, но човек трябва да отговаря за постъпките си.

Разбира се, тонът и начинът на разговор ще зависят много и годините на детето. Може би темата за отговорността и морала да я оставите за училищна възраст или малко преди нея.

При 2-4 годишното наблегнете на това, че вие винаги ще приемате и разбирате постъпките му, че винаги ще го обичате, независимо, какво се случва; че обичате самото него, а не какво прави и как изглежда отстрани. Подчертайте, че за да можете винаги да му помагате, трябва да знаете какво се случва, то трябва да ви се доверява.

Приказката за лъжливото овчарче не е създадена случайно и крие разбираема дори за малките поука. Възползвайте се от нея или създайте ваша история по ваш случай.

Помогнете му да разбере, че лъжите имат различен характер

Примерно, като каже на момиченцето на съседите, че роклята му е грозна (ако наистина е такава), само ще го огорчи. Но ако си измисли, че същото това момиченце го е ударило и му е взело закуската, ще бъде грозна лъжа и съседчето ще пострада заради нея.

Особено важно в случая е да сте искрени. Не му говорете назидателно за „правилно“ и „неправилно“. Детето ще ви повярва само ако говорите изстрадано и от сърце. И ако не ви вижда и чува всеки ден как вие самите лъжете – за по-дребни или по-важни неща.

Прекомерното ви усърдие може да доведе до задълбочаването на лъжите

Бъдете много внимателни! Детето трябва да усеща че сте загрижени за него, а не издавате поредното разпореждане, поредната заповед. Караниците и наказанията няма да свършат работа. Само ще го накарат да е много по-внимателно и изобретателно в лъжите си. Ако пък изпаднете в другата крайност и развеселявате близки и приятели с разкази за находчивите лъжи на лукавото си съкровище, ще го накарате да мисли, че лъжата е нещо, с което лесно се печели внимание и признание и после ще ви е много трудно да му обясните, че грешно ви е разбрало.

Ще се справите ли с предизвикателството?

Прочетете още:
„Първите седем“
„Детето и училището – защо не се справя добре“
„Защо детето да посещава детска ясла и градина“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top