Депигментиращ крем

- съдържание и начин на употреба

На места кожата ви е с хиперпигментация (в по-тъменцвят) и искате да поправите дефекта, като използвате депигментиращ крем. Добре е предварително да се запознаете с някои от особеностите при употреба на този тип продукти.

Депигментиращите кремове обикновено съдържат:

етер или хидрохинон монобензилов етер, който спира производството на меланин в клетките. Меланинът е веществото, което причинява пигментация (естествено оцветяване) на кожата ви.

Ретиноиди (включително третиноин и ретинолова киселина) – те увеличават производството на нови кожни клетки и подпомагат проникването на хидрохинон в кожата.

Депигметиращ кремКортикостероиди (като хидрокортизон), които предотвратяват и намаляват възпалението на кожата.

Именно заради веществата, които се съдържат в депигментиращите кремове е добре да се консултирате с лекар, който да ви препоръча подходящия за вас продукт.

Как се прилага депигментиращ крем

Нанасяте тънък слой върху засегнатата област от кожата веднъж или два пъти дневно, според предписанията на лекаря. Депигментиращ крем не бива да попада върху:

– зоната около очите и клепачите;
– порязана, наранена или изгоряла от слънцето кожа;
– кожата веднага след бръснене или употреба на депилиращи продукти;
– върху кожа с обрив.

Има ли странични ефекти при употребата на депигментиращ крем

За съжаление има. Най-често срещаните са: леки кожни раздразнения и алергични реакции, като парене, смъдене, дерматит, сухота и сърбеж. Затова непременно използвайте депигментиращ крем само с лекарско предписание и се наблюдавайте внимателно. Ако получаите някой от тези странични ефекти, задължително посетете лекаря си.

Какво друго трябва да знаете

Ако сте бременна или кърмите, дори не помисляйте да използвате депигментиращ крем. Както споменахме, в повечето подобни продукти се съдържат ретиноиди, а те могат да навредят на вашето бебе.

Добре е да не се излагате на слънце, докато ползвате депигментиращ крем. Когато излизате, е препоръчително да използвате слънцезащитен крем – минимум фактор 16.

Съхранявайте крема при стайна температура, на тъмно и далеч от деца и домашни любимци. Следвайте стриктно предписанията на лекаря. Така ще въздействието му ще бъде максимално ефективно без опасност за здравето ви.

Прочетете още:

Грижа за суха кожа 

Органични маски

Копринена кожа

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top