Депигментация на кожата

- какво я причинява и как да се справим с нея

Появата на бели петна по тялото означава, че кожата ви е депигментирана и най-вероятно страдате от заболяването витилиго. При него няма сърбеж, болка, парене. Проблемите, които предизвиква се считат по-скоро за козметични. И все пак консултацията с лекар е задължителна.

Причини за депигментацията на кожата и появата на витилиго

Белие петна по кожата се появяват, когато клетките меланоцити са увредени или в недостатъчно количество. Меланоцитите са разположени в епидермиса и са отговорни за производството и съхранението на меланина. Те играят важна роля при пигментацията на кожата и защитата й от UV лъчите.

Какво е характерно за болестта витилиго и как се развива?

Първите бели петна по кожата се появяват по тези части на тялото, които най-често се излагат на слънце – лицето, ръцете, коленете, лактите, шията. В началото те са доста малки, но с времето се разрастват и стават все повече.

Кого засяга болестта?

Всеки може да се разболее от витилиго, без значение на пол, раса или възраст. Вярно е, повече хора се разболяват до 35 годишна възраст, но се наблюдават и немалко случаи, в които болестта засяга хора над 45 години.

Депигментацията може да се получава бавно и дори да има години, в които поддържате стабилно състояние, без разрастване на белите петна; може и да се развие доста бързо.

Има ли лечение за нея? Как да се справя с депигментацията?

За съжаление няма лечение, което да ви помага да се справите окончателно с болестта. Консултирайте се с лекаря си, той ще ви предложи възможно най-добрия вариант за лечение.

Природни средства за справяне с депигментацията

Почерпете сили от природата. Използвайте натурални средства, с които да стимулирате производството на меланин.

Здравец – направете си отвара от здравец (50 грама от корените на растението се накисват за 4 часа в 1 л вряла вода) и я изсипете във ваната. Добавете топла вода и се накиснете за 15 – 20 минути.

Семена от репички – стривате семената на прах и към тях добавяте оцет – 2 супени лъжици. След това нанасяте част от сместа върху депигментираните зони. (Бъдете упорити и правете процедурата веднъж дневно в продължение на 6 месеца.)

Куркума и синапено семе – добавяте 5 лъжички (чаени) куркума към 250 мл масло от синап и мажете белите петна по кожата си с получената смес веднъж или два пъти дневно. За да се радвате на видим и траен ефект от лечението, добре е да го прилагате не по-малко от 1 година.

Този тип лечение няма вредни странични ефекти, но все пак е добре, ако забележите депигментирани участъци по кожата си, първо да се консултирате с лекар.

 
Прочетете още:

Депигментиращ крем
Базово масло от камелина
Копринена кожа

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top