Да пием ли витамини през лятото

„Витамини се пият през зимата”...

„Витамини се пият през зимата” – така смятат повечето хора. Подходящо е да подсилвате организма си и през пролетта. Така си имате верен съюзник против пролетната умора. Но как стоят нещата с лятото? Добре ли е да пием витамини през този сезон или не?

Ако цяло лято сте изложени на слънчевите лъчи и  не се задържате особено в къщи или в офиса, със сигурност не е необходимо да приемате допълнително витамин D. Дори е противопоказно.

Слънчевият витамин е много полезен за сърцето, имунната система и настроението на човека, но когато нивото му се покачи прекомерно, започва да вреди на бъбреците. Според някои учени по-възрастните хора си набавят по-трудно витамин D и затова могат да приемат малки дози от него и през лятото.

За пушачите и през лятото, както и през всички останали сезони, е задължително да си набавят допълнително витамин С. Разтворими витамини, фрешове от портокал и киви, похапване на цитрусови плодове – нищо няма да им бъде излишно.

Смятате, че все пак имате нужда от витамини? Можете да си вземете таблетки, които съдържат витамин А, С и Е. Те действат добре на кожата ви, а тенът ви става невероятен.

Интересно е, че според някои американски учени допълнителният прием на витамин В, може да действа като репелент. Според тях, когато нивото на витамин В се повиши, кожата ни започва да излъчва миризма, която отблъсква комарите и другите насекоми. Ние не я усещаме, но за тях тя е много силна.

Ако спортувате усилено или сте подложени на голям стрес, по-добре се посъветвайте със специалист. Той ще ви предпише подходящите витамини.

Ако дневният ви режим се е променил в посока – повече почивка, по-малко напрежение и работа, ви съветваме да наблегнете на плодовете, зеленчуците и рибата и да пиете повече вода. Те, плюс умерена употреба на алкохол, редовно плуване или правене на физически упражнения, ще ви помогнат да останете във форма и да се чувствате отлично през цялото лято. Витамини от аптеката просто не са ви нужни.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top