Да обичаме детето си

безусловно
Да обичаме детето си безусловно

Лесно ли е да обичаме детето си безусловно?

За това какво е безусловна любов и какви са нейните предимства прочетохте в първата част на тази публикация – „Безусловната любов – защо е нужна на децата“. А сега ще се спрем на темата как да бъдем родители, осигуряващи безусловна подкрепа и любов.

Защо е трудна безусловната любов?   

Свикнали сме да мислим за детството като за безоблачен, безгрижен период. Но той съвсем не е такъв за самите деца. Те буквално всеки ден се изправят пред един нов свят, с безброй неизвестни и плашещи неща, с промени в тях самите и в средата около тях, които поставят нови и нови изисквания. Бързото им израстване и развитие е предпоставка за чести кризи на идентичността, при които започват да забелязват, че вече не са същите, че с тях се случват неща, които не разбират и не знаят как да си обяснят, как да се справят с тях.

В резултат – насреща си имаме дете с резки смени на настроения, с чести пристъпи на гняв, необуздани реакции и плач, отхвърляне на правила и норми. И не знаем как да се справим с него, как да го обичаме. Ставаме гневни, сърдити и заплашителни, когато то най-много се нуждае от любовта ни. Крещим, някои дори вдигат ръка, после ни е срам. А с тийнейджърите връзките се изопват до скъсване.

Как да покажете безусловната си любов, дори когато детето се държи зле?

Критикувайте постъпките му, не личността му

Накарайте го да разбере, че ви дразни конкретната му постъпка или поведение, не то самото. Изразете искрената си убеденост, че това е грешка, която то е в състояние да поправи и вие сте готови да му помогнете за това.

Дайте му за пример как се е справило с предишен проблем, кажете му, че сте горди с него, но че и то трябва да е гордо със себе си. Не го сравнявайте с другите деца – братя, сестри, приятели. Това ще го накара да смята, че не е достатъчно добро за вас, ще разколебае увереността му в безусловната ви любов и доверието му.

Казвайте му, че го обичате

Когато детето пищи и се тръска или пък тийнейджърът е непокорен и сърдит, никакви караници и разумни доводи няма да помогнат. В този момент нито ви чуват, нито ви разбират. Докоснете ги, прегърнете ги, кажете им, че ги обичате дори сега, в този момент. Приласкайте ги и ги успокойте. Дайте им емоционална утеха и подкрепа. Говорете, когато се успокоят.

Ако ви е много трудно, представете си, че когато сте емоционално уязвими най-важният за вас човек ви ругае или ви убеждава в незначителността на тревогите ви. Със сигурност ще помогне.

Засвидетелствайте разбиране, дайте насока

Всеки път се опитвайте да реагирате не на проявата, а на причината, която я предизвиква. Влезте в обувките на детето си, както се казва. Разберете какво го дразни, притеснява, плаши. Приемете чувствата, които пораждат неприемливото поведение, но не приемайте самото поведение. Посочете му стратегии и варианти за справяне, по-полезни реакции, водещи до разрешаване на проблема.

Действайте не от вашата гледна точка, а от неговата. Това със сигурност ще ви помогне да го обичате без условия.

Бъдете търпеливи, управлявайте гнева и разочарованието си

Поддаването на моментните емоции няма да ви помогне. Крясъците, ругатните, посягането с ръка само ще изострят скандала и после ще се чувствате още по-зле. А наследникът ви ще изкопира поведението ви при следващата криза. Затова си наложете контрол. Дори ако трябва да излезете от стаята.

Внимавайте с наказанията. Когато му причинявате емоционална или физическа болка, трудно ще го убедите, че в този момент го обичате. А ако не го обичате веднъж, каква е гаранцията, че ще го обичате после?

Извинете се, ако се налага. Научете го, че всички грешим, но и се поправяме и че прошката е част от любовта.

Да обичаме детето си безусловно

Поставете ясни граници и основни очаквания

Тези граници и очаквания са безусловни точно като любовта ви. То не бива да ги преминава не защото няма да го обичате, а защото има правила, които ни помагат да живеем заедно и да живеем безопасно. Границите поставят основите на самодисциплината. А когато прекрачи границата? Прекрачете я и вие, и го върнете при себе си, защото го обичате безусловно.

Някъде прочетох едно сравнение – детето е като цветето. Когато имате ново цвете, вие се стараете да му осигурите подходящи условия, съобразявате се с особеностите на жизнения му цикъл. Ако започне да линее, търсите помощ, сменяте саксията, пръстта, мястото, осветеността, поливането, слагате тор. Не се опитвате да го приучите да живее като някой друг вид.

Същото е с детето ви. То е такова каквото е. Помогнете му да постигне най-доброто, на което е способно, без да се опитвате да го превърнете в друго. С безусловна любов!

Прочетете още:
Емоционалното здраве на децата
Родителите след раждането на бебето – какво се случва в първите месеци?
Видовете страхове при децата

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top