Да давам ли на бебето биберон залъгалка?

- виж повече

Въпросът да се дава ли на бебето биберон залъгалка все още няма категоричен отговор. Някои смятат, че родителите го тикат в устата на детето, само за да си осигурят спокойствие и тишина и да не се занимават с него. Според други, биберонът уврежда захапката и може да доведе до забавено психическо и физическо развитие. Според трети, това е най-лесният и сигурен начин да попречите на детето да си смуче пръста и да облекчите дискомфорта му, когато има колики или е нервно. Къде е истината и какво да правите?

  • Използвайте ортодонтни биберони, когато е необходимо – например по време на колики.
  • Не насилвайте и не приучвайте бебо да го ползва, ако видите, че го плюе и не го иска (да, има и такива бебета).
  • Според някои майки интересът към биберона намалява между трети и шести месец. Това е подходящ момент, в който да започнете да давате тази залъгалка на детето си все по-рядко, докато то свикне да не я търси.
  • Не приучвайте бебето да заспива с биберон по две причини: 1. Ако залъгалката падне от устата му през нощта, има голяма вероятност то да се събуди с плач. 2. Ще ви отнеме повече време да го откажете от него.

 Биберон

Вярно ли е, че биберонът залъгалка може да доведе до изкривяване на захапката? С новите ортодонтни биберони тази опасност не съществува. Много по-опасно е да оставите бебо да си смуче пръста. Колкото по-рано се появи този навик и колкото по-дълго продължи, толкова по-голям е рискът изкривяване на захапката.

Има ли други странични ефекти от ползването на биберон залъгалка? Ако го дадете на бебето преди да е свикнало да суче добре, то може да се обърка и временно да ходите с разранена гърда.

Задължително ли е да давам биберон залъгалка на бебето винаги, когато е раздразнено или има колики? Не, разбира се. Това зависи от вас и от детето ви. Когато мъничето е раздразнително, гушкайте го, говорете му. Ако нищо не помага и знаете, че биберонът му действа успокояващо, дайте му го. Някои бебоци не харесват тази залъгалка и не я искат дори, когато имат колики. Ако и вашето съкровище е от тях, не го насилвайте. Ако пък предпочита да се успокоява с биберон, давайте му го само, когато наистина коликите му причиняват дискомфорт и му го взимайте веднага след като болките преминат.

Решението дали да давате биберон на детето си или не е лично. И със сигурност, ако използвате залъгалката разумно, няма да му навредите.

Прочетете още:

Силиконови зърна – кога се ползват и крие ли рискове употребата им

Силиконови зърна – как се поддържат, как се поставят и как се поднасят на бебето
Първите прибори на моето бебе

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top