Да даваме ли вода на бебето

- има ли нужда от нея?

Въпросът изглежда простичък, но напоследък предизвиква сериозни спорове. Разделени са в мненията и действията си не само майките, но и лекарите.
Бебето няма нужда от вода преди захранването си
Най-често изтъкваните основания, бебето да не получава вода през първите месеци от живота си, са няколко:

  • В състава на майчината кърма водата е около 80% и децата, кърмени на поискване, си набавят необходимото от нея
  • Когато на кърмачето се предлага вода, мъничкото му стомахче се пълни и то приема по-малко кърма, което пък го лишава от необходимите му хранителни вещества. Освен това го насърчава да се отбие по-рано.
  • Стерилната среда на бебешкото стомахче се подкрепя от стерилността на кърмата. При предлагане на вода се увеличава рискът от проникване в него на болестотворни паразити и микроби, и появата на диарии.

Привържениците на това мнение се позовават също на препоръки на Световната здравна организация.
baby_water
Когато става дума за бебета, хранени с мляко за кърмачета, позицията им се смекчава и те са склонни да допуснат предлагането на вода.
Бебетата имат нужда от вода като всяко живо същество
Педиатрите, привърженици на тази теза, обръщат внимание на спецификите на обмяната в организма на новороденото и бебето, и повишената им потребност от течности. Предупреждават за бързото обезводняване, към което са склонни те, и опасностите за здравето и живота им от дехидратирането. Свързват недостатъчния прием на вода със запека при кърмачетата – особено при тези на изкуствено хранене.
Привеждат примери за изследвания, доказващи, че даването на вода и биберон-залъгалка принципно не влияе върху желанието на детето да суче. Посрещат спокойно предупреждението, че тя крие опасност от зарази. Веднъж, защото доставяната в домовете ни от водопровода, е с контролирано добро качество, и втори път – поради практиката за най-малките водата да се преварява 10-15 минути или да се използва бутилирана вода за бебета.
Все пак – да давате или да не давате вода на бебето?
Интересното е, че в този случай никоя от спорещите страни не стига до крайност и не отхвърля напълно противното мнение. Вероятно е така, защото всяко бебе е различно, отглежда се при различни условия, хранено е с кърма или мляко за кърмачета. Има много кърмени бебета, които минават чудесно и без вода. Но има и такива, които от първия ден пият по малко вода между храненията.
baby_water1
И в този случай най-разумното е да се ръководите от потребностите на своето слънчице.
Преварете водата или използвайте бутилирана бебешка вода.
Предлагайте я чиста – без захар и подсладители.
Ако бебето има нужда – ще пие, ако няма нужда – ще избута биберона.
Това, че няколко дни поред малкото човече отказва да пие, не е повод да спрете да му предлагате вода.
В летните горещини пък е задължително.
Сменяйте водата всеки ден и стерилизирайте шишето и биберона.
Ако кърмите и ви е страх бебето да не се отбие, може да предлагате водата с лъжичка.
Бъдете спокойни, бебето няма да пие повече от необходимото му. Ако все пак изпитото му дойде много, ще го повърне. Ориентировъчното количество вода, което едно захранено вече дете трябва да изпива преди да навърши годинка, е около 100 мл на килограм тегло.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top