Гръбначните

 изкривявания при децата

Гръбначните изкривявания не са животозастрашаващи и не предизвикват особено бдителността и тревогите на родителите. Но в напредналите си фази те престават да са въпрос на добра визия и са в състояние да причинят белодробни и сърдечно-съдови проблеми и неврологични дефицити.

Какво представлява гръбначното изкривяване?

Това е обратимо или необратимо отклонение на гръбначния стълб от обичайната му позиция. Обратимото се нарича още функционално, защото се променя само позицията на гръбнака, но не и самите му елементи. То постепенно преминава в структурно, което вече се характеризира с промени в прешлените и връзките между тях. Структурното е необратимо.

Според посоката на отклонението, се различават три основни форми:

  • сколиоза – деформацията е странична – наляво или надясно. В първата си фаза отклонението е все още функционално (обратимо). Сколиозата е най-често срещаното гръбначно изкривяване;
  • лордоза – гръбнакът е извит напред и тялото е прегърбено;
  • кифоза – извиването е назад.

Разбира се, деформациите най-често не са като по учебник. Страничните изкривявания са съпроводени и с усукване на гръбнака, може да има комбинация с изкривяване напред или назад.

Защо се стига до деформации на гръбнака?

В повечето случаи гръбначните изкривявания стават ясно изразени при бързото израстване в пубертета, но началото им може да се открие още в ранната училищна възраст. Те са резултат от постоянни асиметрични (едностранни) натоварвания на гръбначния стълб. Може да става дума за неправилна стойка, тежки ученически чанти, различни ежедневни дейности и спорт, свръхтегло. Причините също могат да са в различен тип вродени аномалии, нервно-мускулни нарушения и нарушения в развитието, травми и т. н.

Как да разпознаете, дали детето ви има гръбначно изкривяване?

Още началните отклонения, които се коригират лесно, се забелязват добре. Достатъчно е да съблечете хлапето голичко до кръста, да го накарате да застане мирно и да огледате гръбчето. Проследете раменете – когато едното рамо е по-високо от другото, по-висока е едната лопатка и едната страна на ханша, извивките на талията са различни и разстоянието между ръцете и тялото е видимо различно – деформацията е налице.

Потърсете консултация с ортопед, който ще прегледа и диагностицира малчугана и ще ви каже какво да правите според сериозността на положението.

Лечими ли са деформациите на гръбнака?

Принципно са лечими – особено в ранните стадии, когато са все още само функционални. Всъщност – смята се, че са обратими и структурните сколиози, ако на детето все още предстои да расте. Едни от главните фактори за успех са търпението и постоянството.

В началните  етапи са напълно достатъчни система от добре подбрани физически упражнения (лечебна гимнастика), масажи и мануална терапия. Разбира се, упражненията са специални за всеки конкретен случай и докато бъдат усвоени, трябва да се правят под ръководството на кинезитерапевт. След това могат да се правят и вкъщи. За масажа ви е нужен квалифициран масажист, а за мануалната терапия – ортопед със специализация в областта.

Много важно е

  • да следите стойката на детето и да го коригирате;
  • да проверите подходящи ли са столът и бюрото, които използва;
  • пълноценното, добре балансирано меню трябва да включва достатъчно протеини от месо, риба, млечни и яйца; зеленчуци и плодове, пълнозърнести, ядки и т.  н.;
  • да спи на не много твърд, но не и на мек матрак;
  • да играе навън поне час-два дневно, сутрешната гимнастика е задължителна;
  • необходимо е да спортува, но се консултирайте за подходящия спорт с лекаря си – примерно – плуване, баскетбол.

Мерките за преодоляване на началните гръбначни изкривявания са подходящи и за профилактиката им.

В напредналите стадии може да е необходимо носенето на корсет и медикаментозно лечение, но решение за това ще вземе лекуващият лекар. Оперативна интервенция обикновено се налага при вродените патологии.

Заглеждайте гърба на детето си при къпане, водете го на редовни профилактични прегледи. Гръбначните изкривявания изглеждат невинни и редки, но не са.

Прочетете още:
„Малките ученици – здравни проблеми“

„Детето и училището – защо не се справя добре“
„Наднорменото тегло при децата“

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top