Груминг

на кучета

Въпреки, че кучетата могат донякъде да поддържат добрата си хигиена сами, както и с наша помощ, има брой причини да се потърси и помощта на специалист грумър. Грумингът на кучета е практика, която предимно се грижи за добрия външен вид на нашия домашен любимец. Но също така – тя подпомага и за по-доброто здраве, както и за това кучето ни да бъде по-щастливо и по-спокойно.

Подстригване на козината

Подстригването на козината е част от задължителната грижа за редица породи. Особено през лятото, някои кучета могат да се запарват и изтощават далеч по-бързо, ако обема на козината им не се поддържа. Такива породи например са пудели, йоркширски териери, померани, болонки, кокер шпаньоли, дългокосмести породи и други. Сплитането на козината също може да създаде опасност.

Защо е добре да се прави от професионалист?

Съществуват конкретни проблеми при дългите козини, които е трудно да забележем сами или да се погрижим за тях по безопасен начин, който да не нарани любимеца ни. Сплитането на козината често може да доведе до създаването на големи сплетени участъци ако не сресваме козината на кучето редовно. Тези участъци нараняват кожата на кучето и създават дискомфорт. Те не са лесни за махане и често се налага да бъдат подстригани.

Дори и кучето ви да не е с дълга козина, грумърът ще може да освежи и разкраси вида на любимеца ви с професионално разресване и почистване на косъма. Дори и сами да се грижим за това, не пречи периодично да се възползваме от професионалист и да подарим на любимеца си малко лукс.

Профилактика

Друга полза от грумъра е, че по време на посещението, те могат да идентифицират някои проблеми преди да са станали сериозни. Кожните заболявания при животните могат да бъдат трудни за идентифициране в ранните им стадии, но ако ходим редовно при професионалист, те ще ни помогнат да бъдем спокойни за здравето на любимеца ни. Ходенето на грумър също помага за контрола на външните паразити като бълхи и кърлежи. Контрола на козината около ушите също е един от най-добрите начини да предотвратим инфекции в ушите, които са основния причинител на глухота при кучетата.

Грижа за ноктите

Когато ходим на грумър, освен за кожата и козината на домашния ни любимец, този специалист ще може да се погрижи също така и за ноктите на кучето. Това е нещо, което сами със сигурност не можем да направим безопасно и адекватно без достатъчно опит. Грижата за ноктите е важна не само за да се поддържа дължината им, но и защото ноктите отговаря директно за стойката на любимеца ни. По това дали когато стоят прави, ноктите им докосват земята можем да познаем дали имат нужда от скъсяване. Подобни проблеми могат да доведат до изкривяване на костите и дори до артрит.

Сресвайте козината

Освен с цел разплитане на козината, редовното ресане има и много други ползи за нашия любимец. Редовното ресане може да проветри кожата, което е особено важно за породите с по-гъста и дълга козина. Когато сресваме кучето ни, ние премахваме мъртвите косми, което спомага за здравословното израстване на козината. Дишането на кожата, подпомогнато от редовно сресване ще подобри и обмяната на мазнини в кожата. Когато това не се прави, могат да се натрупат излишни мазнини, които да запушат порите на кожата и да доведат до редица заболявания.

Прочетете още:
Поддръжката на козината
Разгонване
Възпитание на кучето

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top