Гримът през лятото

 – специфики и тенденции

Макиажът през лятото е истинско изпитание за дамите. Горещините и изпотяването казват своята дума и много често ставаме свидетели на размазан грим, който буди насмешка и критични подмятания. Но не е само това – прегрятата кожа се зачервява, порите се запушват лесно, възпаляват се и избиват неприятни, трудни за прикриване пъпки.

Успешният летен грим – особено през деня – почти не се забелязва, създава усещане за естественост и свежест и изисква много внимание при избора на продукти.

Основни изисквания към продуктите за летния макиаж

Истина е, че макиажът има една основна видима задача – да разкрасява. Но е и част от грижата за здравето на кожата. Това изисква характеристиките на използваните продукти да са съобразени както с особеностите на типа кожа, така и със специфичното влияние на околната среда. През лятото те трябва да са:

  • с по-лека консистенция, за да не се напластяват и да не запушват порите, да не затрудняват дишането и влагообмена;
  • със слънцезащитен фактор – нека да е колкото се може по-висок. Ако дълго време ще сте навън, независимо дали на плажа или в града – задължително нанасяйте продукт с поне SPF 30 и с UV филтри;
  • по-скоро прозрачни, отколкото с цвят – през лятото се цени максимално естественият тен и плътният покривен цвят просто не ви е необходим. По-добре ще стои бронзантът, отколкото тежкият фон дьо тен;
  • по-скоро течни и кремообразни, отколкото прахообразни;
  • водоустойчиви и трайни – макиажът ви ще е подложен на висока температура, кожата ви ще се поти, ако цветната ви козметика не е качествена, по-добре не се гримирайте.

През лятото по-малко грим е по-добре

През лятото колкото по-малко продукти използвате, толкова по-добре ще се чувства кожата ви, и толкова по-малък ще е рискът от размазване и разтичане. Дори при вечерния макиаж са ви достатъчни основа (праймер) и течен (гелообразен) фон дьо тен или ББ крем с лека покривност. Разбира се – и коректор, ако се налага. Не пропускайте овлажняващия крем под основата и фиксаторът, който ще осигури трайност на блестящата ви визия.

Малко база за сенки ще стабилизира макиажа на очите. И както казахме – водоустойчива спирала.

Много дами за дневния си летен грим се отказват от червилото и залагат на тонираните балсами за устни. Потърсете си такъв с вграден слънцезащитен филтър. Ако  държите на червилото, нека да е матово или от така наречените мусове. А за скулите – малко руж – за цвят.

Когато използвате бронзант, не забравяйте, че естественият тен никога не е абсолютно равен. Най-високите места на лицето първи добиват загар и върху тях той е най-силен. Това са скулите и носът, челото и брадичката. Нанасяйте продукта върху тях.

Тенденции в летния грим за това лято

„Грим без грим“

Макар и не нова, тенденцията за постигане на естественост и свежест чрез средствата на макиажа се задълбочава и става все по-популярна. Но точно така, както изглежда проста и лесно постижима, точно така тази визия изисква майсторски умения и качествена козметика.

Монохромен – едноцветен – грим за очите

Използването на един единствен цвят за гримиране на очите наистина доста опростява нещата – стига да сте подбрали подходящия цвят и да сте изпипали всичко безупречно. Използвайте по-приглушени тонове.

Тежък грим за очите и лек за устните

Тенденцията определено е породена от пандемията, започна миналата година и разцъфтя през тази. Тя включва невероятно разнообразие при гримирането на очите – от монохромния макиаж до лилавите или неонови сенки и двойната очна линия. Устните остават семпли – и без това се очаква да се скрият зад маската.

Сияйна кожа, целуната от слънцето

Много блясък по високите части на лицето и особено на скулите – сякаш слънцето не спира да ги огрява – много е лятно, много е секси, но и много професионализъм трябва, за да се постигне.

Прочетете още:
„Козметика през зимата и през лятото – каква е разликата“

„Съвети за грима през лятото“
„Мазната кожа през лятото“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top