Грижи за четките за грим

- какво трябва да знаем

Полагате ли специални грижи за четките си за грим или не ви е хрумвало? Знаете ли, че съвсем не е достатъчно след употреба просто да ги върнете обратно в калъфа или чантичката им? Необходимо е да ги почиствате периодично по две причини:
1) за да не си навлечете някой здравословен проблем – особено що се отнася до четките, с които нанасяте грим на очите си;
2) за да ги ползвате по-дълго.
Четките за грим, които не се почистват редовно, са благодатна среда за развитие на бактерии. Натрупаните остатъци от грим, наслоеният прах и мъртви клетки пък  затрудняват нанасянето на нови сенки, пудра, фон дьо тен.
Колко често трябва да се почистват четките?
Четките, с които нанасяте грим върху и около очите – 2 пъти месечно.
Всичко останали – веднъж месечно.
chetki_za_grim1
Как се почиства четката за грим?
1. Слагате на ръката си капка шампоан или течен сапун.
2. Втривате я внимателно в главата на четката. Дръжте се с нея така, все едно е собствената ви коса – не дърпайте, не скубете, не късайте, масажирайте. Почистете нежно всяко снопче косми, като започвате от основата и вървите към върха му.
3. Поставете я под несилна струя вода, за да я изплакнете. Нека върховете на космите сочат надолу. Така в основата ѝ, където лепилото държи космите за четката, ще попадне съвсем малко вода.
4. Пригладете косъмчетата, постелете чиста кърпа и оставете четката да легне върху нея – да съхне. Уверете се, че космите ѝ висят във въздуха, а не лежат на кърпата. Не е добра идея да я оставяте някъде с главата нагоре, защото все още в основата ѝ може да попадне вода и да я съсипе. Възможно е също и снопчетата косми да се разтворят на всички страни. Четката ще загуби формата си и пак ще е неизползваема.
5. Уверете се, преди да я приберете в калъфа/несесера си, че четката е наистина суха. В противен случай тя ще започне да мирише лошо, а и средата става благоприятна за развитие на бактерии.
Това е всичко. Няма да ви отнеме повече от 5 – 10 минути да се погрижите за вашите четки за грим. Направете го. 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top