Грижи за болното дете

как да се справите

Децата боледуват често. Обикновено става дума за настинки и сравнително леки вирусни инфекции, които те преболедуват вкъщи. Понякога у дома се лекуват и по-сериозни заболявания и пристъпи на хронични болести.

Какво да правите и да не правите, когато се грижите за болно дете у дома?

Какво да не правите?

Оказва се, че в много от случаите това, което не бива да правите, е много важно и пряко рефлектира върху състоянието на болното дете.

Не давайте лекарства, които не са изписани за конкретния случаи

Разбира се, ако става дума за хронични болести или едно и също заболяване, от което слънчицето ви често страда – настинка, болно гърло, вероятно имате изписани медикаменти, които да използвате при спешна нужда. Но не бива да се опитвате да „помогнете“ на своя глава с:

  • антибиотици;
  • лекарства без рецепта, които ползвате за себе си;
  • формули, изписани на други деца в сходни ситуации или на болното за друга болест;
  • аспирин – предизвиква синдром на Рейно и спазъм на артериалните кръвоносни съдове.

Във всички тези случаи със самоинициативата си можете по-скоро да навредите, отколкото да помогнете. В самото начало пробвайте с бабини средства – мед с хардал при кашлица (1 лъжица смачкани зрънца синап объркайте с 3 лъжици мед, давайте на няколко часа по една кафена лъжичка). С пръчица за уши, топната в мед, леко обмазвайте ноздрите при сополи, масажирайте внимателно гръбчето с ръце, намазани с мед и т. н.

Осигурете им спокойствие и почивка

Болните деца се уморяват бързо и имат нужда от много почивка. Осигурете тишина в стаята, проветрявайте често и поддържайте въздуха влажен – с овлажнител, с чиста вода в съд върху радиатора или с влажна кърпа. Поддържайте стаята приятно топла, но не и преотоплена.

Насърчавайте ги да спят повече или да си дремват често. Измислете игри и занимания, които ще ги задържат в леглото или на дивана дори и да не спят. При децата е характерно, че в един момент са буйни и енергични, в следващия – отпаднали и уморени. Ако виждате, че в момента се чувстват по-добре, не ги задържайте насила в кревата.

Грижете се да приемат много течности 

Много е важно да не допуснете дехидратация – особено ако хлапето е с температура. Давайте течностите на често и по няколко глътки. Избягвайте много силно подсладените напитки. Подходящи са хладка вода, билкови чайове, топла вода с лъжичка мед и няколко капки лимон, разредени плодови сокове, физиологичен разтвор – заради загубата на електролити, ако повръща или е с диария. Мед не давайте на дете под една година – голяма е вероятността от алергична реакция.

Не настоявайте да се хранят

Особено в началото на заболяването дори деца с добър апетит могат да откажат да се хранят. Не настоявайте и не ги насилвайте. От следващия ден започнете да предлагате малки количества плодове, зеленчуци, мляко, пилешки и зеленчуков бульон, храни, които обичат. Пригответе им пилешка супа – повечето хлапета я обичат. Тя не е лекарство, но е много богата на витамини и минерали, съдържа лесно смилаеми протеини, действа ободряващо и укрепващо.

Следете температурата

Въпреки че ще ви е нервно и притеснено, не се опитвайте да сваляте температурата, преди да достигне 38°С, за да дадете шанс на организма да се справи сам с инфекцията. Задължително дръжте вкъщи средства за понижаване на температурата – панадол, ибупрофен. Уточнете с личния си лекар дозировката според възрастта и теглото на детето. Давайте го само при нужда (над  38°С).

Blond toddler boy, sleeping on the couch in living room, lying down with fever, mom checking on him

Кога да потърсите лекар?

За ваше успокоение, можете да се свържете по телефона с педиатъра си още в началото, да зададете тревожещите ви въпроси и да получите нужната ви консултация. Но задължително потърсете медицинска помощ, когато:

  • болното ви дете поддържа висока температура (над 38°С) три или повече дни;
  • промени в дишането – ускорено, затруднено, задъхване, посиняване на кожата;
  • кашлицата зачестява;
  • изглежда отпаднало, непрекъснато е сънливо, събуждате го трудно, не откликва при повикване, раздразнително е;
  • появят се припадъци;
  • явно се влошават съществуващите хронични заболявания.

Грижете се добре и за себе си, защото трябва да сте здрави, бодри и в отлична кондиция, за да сте полезни на болното си дете.

Прочетете още:
„Детето ми има висока температура – какво да правя“

„12 храни срещу настинката“
„Как да каля бебето“

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top