Грижа за сърцето

по време на празниците

Обичате празниците. Особено коледните и новогодишните, когато се събирате с цялото си семейството и имате време за всичките си приятели. Затова и се учудвате, щом някой заговори за стрес и депресия по това време на годината. Чувствате се защитени от празничните сърдечни болки. Радваме се за вас. Само помислете за още нещо. Тежката храна, заседналият начин на живот, злоупотребата с алкохол и цигари води до сериозни сърдечни проблеми. И по празниците рискът се увеличава. Ако и без това сте в рискова група, ето няколко съвета как да се предпазите.
 
Откажете цигарите
Няма по-благоприятно време от края на годината, за да се заемете с това. По заведенията не се пуши, така че имате още един повод да захвърлите тютюна. Съсредоточете се върху приятните разговори и опитването на вкусотии. Колкото повече се забавлявате, толкова по-бързо ще забравите, че ви се пуши.
 
Танцувайте и спортувайте
Местенето от диван на диван и от маса на маса е не само нездравословно, но и скучно. Отидете на клуб или организирайте домашно коледно парти с танци. Заведете приятелите си на кънки или на разходка в гората. Така ще прекарате весели часове с близките си и ще се чувствате в отлична форма.
 
Яжте умерено
Това е много трудно, когато седнете пред отрупаната с вкусотии маса, но е напълно възможно. Хапвайте бавно и по малко от всичко.
dreamstime_xxl_34985871
Ограничете солта
Избягвайте чипсовете и солените печени ядки. Те са вкусни и сурови или изпечени с малко сол. Не прекалявайте със солта в манджите. В началото вкусът им може да ви се струва малко по-странен, но като цяло е въпрос на навик и се свиква бързо.
 
Яжте плодове
Между храненията не се тъпчете с бонбони, вафли и чипсове. Плодовете са вкусни, свежи и полезни. Белете си по един портокал всеки път, когато ви се прияде коледен сладкиш. Бързо ще усетите ефекта.
 
Не прекалявайте с алкохола
Една чаша вино, едно малко уиски, една чашка коняк с кафето – това не е толкова фатално. Сигурни сме, че човек може да се забавлява и без да изпие половин бутилка водка. Фокусирайте се върху танците, любимия човек и разговорите с приятели.
 
Ако правите всичко с мярка, ще се чувствате добре. Не се ограничавайте, просто не прекалявайте и сърцето ви ще е здраво, ще изглеждате чудесно и ще имате страхотни празници.
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top