Грижа за очите на бебето

- вижте как

Погледне ли ви вашето бебче и се разтопявате. Радвате се на умната му муцунка, на прелестната усмивка и на красивите му очи. Предполагаме, че полагате и съответните грижи за тях. Но ако все пак не сте наясно какво точно трябва да правите, продължавайте да четете.

Проблемът със здравите очи на бебето е само един основен – то не може да си каже, ако усеща, че не му е добре. Трябва заболяването да стане видимо, за да реагират родителите.

Вземете превантивни мерки, за да не се стига до по-сериозни проблеми. Водете редовно мъничето на профилактични прегледи при офталмолог и почиствайте очите му всеки ден.

Ежедневна грижа за очите на бебето:

Грижа за очите на бебетоИзмивате си ръцете и навлажнявате едно памучно тампонче с приятно топла вода.

След това леко избърсвате с него окото от вътрешния към външния ъгъл. (Използвайте различно тампонче за всяко око. Така избягвате потенциалната опасност, ако има инфекция на едното око, да заразите и другото.)

Някои бебета не обичат особено тази процедура. Ако и вашето се мръщи и извива, проверете дали водата е достатъчно топла. Говорете му, залъгвайте го. В случай, че нищо не помогне, просто намерете начин бързо да почистите очите. Най-важното е да не се отказвате.

Често срещани очни проблеми при бебетата:

Очна инфекция. Случва се често, защото бебетата се заразяват лесно от възрастни със същия проблем. Обикновено очната инфекция се лекува с антибиотични капки за очи.

Най-добре е, доколкото е възможно, да се избягва контакт с хора, които страдат от очна инфекция.

Запушени слъзни канали. Някои бебета се раждат с този проблем – сълзите се задържат в слъзната торбичка. Бебето не плаче, но окото му започва да сълзи и в ъгълчетата се събира секрет.

Според лекарите проблемът обикновено се разрешава от самосебе си, докато детето навърши 1 година. В случай, че се налага намеса, специалистите препоръчват масаж на слъзната торбичка. Ако и това не помогне, се прави сондиране.

Мързеливо око. Така се наричат здравите очи с намалено зрение. Причините за него могат да бъдат различни – от леко кривогледство и заболявания на клепачите до разлика в диоптрите на двете очи. Колкото по-рано се открие проблемът, толкова по-лесно ще се излекува. Затова и не пропускайте профилактичните прегледи при офталмолог. Сами едва ли ще можете да идентифицирате проблема.

Страбизъм. Кривогледстовото, както и мързеливото око, се лекува максимално ефективно, ако бъде диагностицирано навреме.

Сигурни сме, че всичко ще е наред с прекрасните очи на вашето бебе, но няколко превантивни мерки никога не са излишни, нали?

Прочетете още:

Колики при бебетата
Грижа за ноктите на бебето
Косата на бебето

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top