Грижа за ноктите на бебето

С бебето сте вече в къщи...

С бебето сте вече в къщи, когато откривате малки драскотини по лицето му. Спокойно! То собственоръчно се е надрало докато е махало с ръчички. Ще се изненадате колко бързо растат ноктите на това малко същество.

Според някои лекари не трябва да ги режете, докато детето не навърши два месеца. Други казват, че можете да започнете веднага след като ви изпишат от родилното. Изчакването се препоръчва по-скоро заради майките. В началото ноктите са много тънки и меки и някои от тях се страхуват да ги режат. Ако и вашият случай е такъв, не се тревожете, изчакайте да станат по-твърди.

Няма да чакате? Тогава, докато са меки, можете да ги късате със зъби. Не се страхувайте, няма да повредите цялата плочка. Когато се втвърдят, започнете да използвате бебешка ножичка за нотки. Тя е специална, обезопасена – остриетата са извити, със заоблени върхове – всяка марка предлага различни допълнителни екстри. Вие ще изберете какъв модел да ползвате, но не прибягвайте до нокторезачката за възрастни.

Режет ноктите на ръцете два пъти седмично (заоблени), а на краката два пъти месечно (в права линия). Често се случва те да растат навътре. Ако това се случи и забележите, че кожата около тях се възпалява и почервенява, отидете на лекар.

Когато се заемете с изрязването, дръжте пръстчето здраво, така че да приберете леко навътре меката му част и да се покаже повече от нокътя. Има няколко варианта да приспите бдителността на бебо и да приключите с операция „без нокти“ бързо и успешно. Накарайте някой близък да го държи и занимава. Дръжте го вие и режете, докато някой му говори и го разсейва. Изчакайте бебето да е нахранено и доволно или просто свършете всичко, докато спи. Не се страхувайте. Няма да му навредите по никакъв начин.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top