Грижа за краката през есента

- няколко съвета
Грижа за краката през есента

Времето на отворените обувки отдавна мина и никой не вижда как изглеждат краката ви. Все пак, надяваме се, не сте спрели да се грижите за тях. Меките стъпала и здравите нокти са важни не само по естетически причини. Ако сте занемарили краката си, хвърлете едно око на съветите по-долу и започнете да ги прилагате колкото се може по-скоро. Мързи ли ви? Само се опитайте да си представите какво означава да не можете да си стъпите на петата от болки, да ви сърбят пръстчетата и да не можете да почешете, докато сте на важна среща или пък да са ви толкова загрубели ходилата, че да одраскате любимия, докато се гушкате. И така, приятно четене.

Позволете на краката си да дишат

Обувките и дебелите чорапи, в които краката ви са затворени по цял ден, определено са проблем. Избирайте си меки, топли, дебели чорапи от дишащи материи. Заложете на естествения текстил, който ще топли без да позволява на краката ви да се изпотяват и запарват.

Изберете си удобни обувки

Мерете зимни обувки с дебелите чорапи, с които смятате да ги носите по принцип. Така е сигурно, че краката ви ще се чувстват комфортно и няма да им е тясно. Носете ботуши със заоблена пета и нос, в които можете свободно да мърдате пръстите на краката си. Обувките ви трябва да са топли и меки отвътре, а отвън е най-добре да са направени от велур или естествена кожа.

Дръжте краката си сухи

Проблемът не е само в това, че ще настинете, ако шляпате с мокри крака в студеното време. Основната заплаха за здравето ви всъщност идва от гъбичките и бактериалните инфекции, за които влагата е идеална среда за развитие. Затова през зимата е добре да си носите резервни чорапи в чантата. Важно е също да изсушавате внимателно краката си след къпане – особено между пръстите, където най-често се развиват микозни инфекции.

Хидратирайте краката си

Крем за крака с алое вера и успокояващ масаж с етерично масло от мента и лавандула е идеално решение. През зимата има точно толкова голяма опасност да се окажете с напукани и кървящи пети, колкото и през лятото. Не позволявайте това да се случи, защото освен грозно е и изключително болезнено.

Грижа за краката през есента

Грижете се за ноктите на краката си

Мажете ги с бадемово масло след къпане. Ходете на педикюр веднъж месечно и редовно режете ноктите си у дома. Не позволявайте на крайчетата им да се завиват и забиват в месото. Това може да доведе до инфекции и редица сериозни проблеми.

Всички тези грижи няма да ви отнемат много време – не повече от 5 до 10 минути дневно – но пък ще ви карат да се чувствате чудесно. Пробвайте.

Прочетете още:

Суха кожа на краката – как да се справите

Грижа за лактите и колената

Как да премахнем мазолите

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top