Грижа за косата, когато ползвате маша или преса

- научете повече тук

Дамите често харесват и искат повече неща, които нямат и по-рядко оценяват това, което им е дала природата. И вие ли? Сигурно прекалявате и с ползването на маша или преса? От една страна в това няма нищо лошо. От друга – прекомерната им употреба уврежда косъма и косата ви става суха, чуплива, губи блясъка си. Вземете превантивни мерки, за да не ви се налага да полагате специални грижи и усилия за възстановяването й.

Защо машата/пресата увреждат косата

В косата има кератин и водородни връзки. Когато използвате топли инструменти за оформяне на прическата – маша, преса, сешоар вие разрушавате водородните връзки, лишавате косата от естествените природни масла и протеини, които се съдържат в нея, нарушавате структурата й.

 Преса

Какви превантивни мерки да вземете

1. Изчакайте, докато косата ви изсъхне преди да ползвате маша или преса.

Ако нямате време да я чаката, подсушете я внимателно с кърпа. Ползването  на маша или преса на мокра коса, само разрушава косъма.

2. Регулирайте температурата според дебелината и структурата на косъма.

Ако сте с дебел, къдрав косъм, ще постигнете желания ефект с по-висока температура. Но ако на същата температурата изправяте/къдрите тънък косъм, то той само ще изгори. За да прецените коя е подходящата температура за вас, започнете от по-нисък градус и го увеличавайте постепенно.

3. Купете си хубава маша/преса. Това не значи най-скъпите, но е важно, като минимум, да имат опция за регулиране на температурата.

Ако пресата/машата ви е много стара, помислете за нова. В последните години излязоха модели с по-щадящо косата покритие. Погрижете се и за качествен сешоар с възможност за регулиране на температурата и за по-равномерно разпределяне на топлината.

4. Използвайте защитни продукти. Задължително втрийте в корените и след това намажете цялата коса – до връхчетата – с термозащитен продукт. В никакъв случай не използвайте за целта гелове, лакове и други традиционни козметични продукти за грижа за косата. Те не само няма да помогнат, но може и да нанесат по-големи щети.

5. Давайте почивка на косата си. Не използвайте пресата/машата непрекъснато. От време на време я оставяйте да диша, да изсъхва без помощта на сешоар, да си стои права или къдрава, естествена, и й правете подхранващи маски.

Лято е, освен от машата и пресата, трябва да защитите косата си от солта, вятъра, пясъка, слънцето. Полагайте всекидневни грижи за нея и тя ще изглежда чудесно.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top