Грижа за кожата през есента

Хидратирайте два пъти дневно и прилагайте...

Лятното слънце изсушава кожата ви. След като тенът избледнее, тя става жълтеникава на цвят, лющи се, увисва и спуканите капиляри са по-видими. По лицето ви се появяват нови фини линии, а старите сякаше стават по-дълбоки. През есента е необходимо да полагате специални възстановителни грижи за вашата кожа.

Пилинг:

Отстраняването на мъртвия слой, ще помогне на кожата ви да приема полезните за нея вещества по-лесно. Някои козметици препоръчват  октомври като най-подходящ месец за професионални пилинг процедури, защото слънцето е по-слабо и не причинява вреда на току-що разкрития слой кожа. Можете да направите леки пилинг процедури и у дома си. Подберете внимателно подходящият за вашата кожа продукт. Има ексфолиращи продукти, които разтварят мъртвите кожни слоеве и такива, които отстраняват мъртвите клетки чрез изтъркване – механични ексфолианти. Имайте предвид, че те могат да наранят кожата и са подходящи за суха и нормална кожа. Могат да се ползват и при лющене, но само ако кожата не е вече раздразнена.

Нормална дневна хидратация
Хидратирайте два пъти дневно и прилагайте хидратираща маска веднъж или два пъти седмично.
Маски


Веднъж или два пъти седмично овлажняваща маска.Веднъж маска антиоксидант, антистареене или тонизираща. Преди да нанесете маската трябва да изчистите лицето си или да използвате ексфолиант. (Важно: не използвайте ексфолиант повече от 2 пъти седмично). Можете да си направите и парна баня. Тя ще отвори порите и ще изчистите по-леко натрупаните замърсявания. Хидратира, омекотява кожата ви и стимулира циркулацията на кръвта (затова ако имате слаби капиляри не е добре да я правите).

Ретиноиди (синтетичен витамин А)

Ретиноидите стимулират производството на колаген. Тъй като могат да предизвикат странични ефекти – дразнене и увеличава чувствителността на кожата към слънцето, добре е да се прилагат през есента и то най-вече по лекарско предписание. Консултирайте се с дерматолог.

Хранене

Красивата кожа зависи не само от кремовете и процедурите, но и от начина ви на хранене. Трябва да ядете много плодове, зеленчуци и „добри“ мазнини, като риба, зехтин, ленено масло. Есента е особено подходяща това. Ето с какво ни помагат плодовете и зеленчуците:

Круши – богати са на цинк – изключително важен за здравата кожа, както и на витамини С и Е.
Праз – съдържа витамини, калций, желязо, калий и магнезий.
Тиква – богат източник на бетакаротин, който в тялото ни се превръща във витамин А. Съдържа също калций, желязо и витамин С.
Сладка царевица – магнезий, калий и фосфор.
Броколи – съдържа витамин С и биофлавоноиди, които са мощни антиоксиданти и защитават кожата.
Зелето – отличен източник на витамин С. Съдържа и коензим Q10 – мощен антиоксидант и с доказан ефект при борбата с възрастта на кожата.
Морковите – богати на витамин А. Един морков е достатъчен, за да ви набави витамин А за целия ден.

Къпини – богати на витамин С и Е. Те съдържат пектин, който помага за понижаване на холестерола.
Гроздето – съдържа магнезий, желязо и селен.
Сливите – дават ви калий, както и витамини А и Е.
Малини – съдържат витамин С, флавоноиди, както и киселина, която неутрализира свободните радикали и предотвратява увреждане на клетъчните мембрани и други структури в тялото.

Добрата храна и внимателно подбраните козметични продукти, ще ви помогнат да изглеждате с млада и свежа кожа.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top