Грижа за кожата на бебето през зимата

Студеният въздух през зимата може да бъде жесток към деликатната кожа на вашето бебе

Студеният и сух въздух през зимата може да бъде жесток към деликатната кожа на вашето бебе. Затова трябва да полагате специални грижи за нея.

Не прекалявайте с банята. Водата изсушава кожата на вашето съкровище. Затова редуцирайте къпането до 2 – 3 пъти седмично.

Използвайте овлажнители. Овлажнителят действа най-ефективно, ако го нанесете веднага след като изкъпете вашето слънчице. Внимателно подсушете кожата с чиста кърпа, без да търкате. Просто попийте водата. След това масажирайте леко влажната кожа с бебешки лосион. За зимата е подходящо да ползвате и някои от по-мазните бебешки масла за след баня.

Не забравяйте устните. Мажете ги с тънък слой чист вазелин без химикали и ароматизатори или с вазелин, специално предназначен за бебета, за да не се напукат.

Предпазвайте бебето си от топлинен обрив. Да, да. Не се чудете. Именно през зимата то може да получи топлинен обрив. И това ще се случи, ако го навличате твърде много. Не прекалявайте. Не задушавайте кожата му. Обличайте го в по-леки дрешки от дишащи материи. Сменяйте често пелените му. Ако обривът вече се е появил, не се паникьосвайте, а се посъветвайте с педиатър и ползвайте крем.

Използвайте слънцезащитени продукти. Не ги забравяйте дори и през зимата. Това, че е студено, не значи, че няма опасност нежната кожа на вашето съкровище да изгори. Подходящи са слънцезащитни продукти с фактор 15 – 30.

Използвайте шапка, шал и ръкавици. Зима е. Дори вашият нос замръзва. Представете си как се чувства един мъник с изключително нежна кожа. Покривайте носа, бузите, крачетата, пръстите на ръцете му. Винаги му слагайте шапка, шал, ръкавици. Ако е в количка, уверете се, че краката му са добре увити.

Важно е обаче всички тези спасяващи аксесоари да не са от вълна. Вълнените дрехи дразнят кожата на бебето, когато са в пряк контакт с нея.

Затопляйте добре стаята, но не прекомерно. Бъдете внимателни, но без да се вманиачавате или притеснявате твърде много и всичко ще бъде наред.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top