Грижа за кожата за тийнейджъри

- съвети

На тийнейджърите не им е никак лесно. Хормоните им си правят парти нонстоп, телата им се променят, кожата им се променя и точно, когато смятат, че е важно да изглеждат като рок звезди започват да им излизат пъпки. Решихме да се намесим в тази катастрофална ситуация с няколко съвета за чиста и здрава кожа – една от най-важните предпоставки за добър външен вид.
 
Определете какъв тип е кожата ви

  • Нормална кожа. Мийте я два или три пъти дневно с мек сапун и вода.
  • Суха кожа. Не се мийте с гореща вода, ползвайте мек почистващ препарат, не повече от два пъти дневно, и попивайте водата внимателно, не се търкайте с кърпата.
  • Мазна кожа. Мийте я три пъти дневно с обикновен сапун. Ако имате нужда да я почиствате по-често, ползвайте леко влажен тампон за почистване.
  • Комбинирана кожа. Мийте я два до три пътни дневно. Ако на места е суха, по-добре сменете обикновения сапун с мек почистващ препарат. Ако е мазна, не прекалявайте с търкането и чистенето – само ще стимулирате производството на себум.

 
Основни съвети за здрава и чиста кожа
Почистване. Освен вода и сапун, използвайте козметични продукти. Ако кожата ви е мазна или комбинирана (нормална с мазна), почиствайте я с продукти, в които има салицилова киселина. Тя допринася за производството на по-малко себум и хидратира кожата отлично.
 
Почистваща козметика с гликолова киселина премахва мъртвите кожни клетки. Особено подходяща е за тийнейджъри, които не понасят кремове с ретиноиди.
http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-group-cool-teenagers-happy-giving-hand-signs-image31571916
Важно е госпожиците, които вече ползват грим, да го почистват вечер преди лягане. В противен случай кожата им бързо ще добие захабен, повяхнал вид. Не подминавайте продуктите за почистване на грим за зоната около очите. Там кожата е много нежна и е важно да изберете почистващо средство, създадено специално за нея.
 
Хидратиране. Ползвайте овлажняващ крем след всяко измиване на лицето. Ако кожата ви е мазна, избягвайте тежките, мазни кремове, те само ще утежнят положението и ще провокират появата на пъпки.
 
Лечение. На повечето тийнейджъри се налага да се борят с акнето. Ако вие искате да вземете превантивни мерки, избягвайте мазни кремове, не слагайте дебел слой грим, най-добре изобщо се откажете от грима за известно време. Ползвайте некомедогенни продукти (трябва да го пише на етикета им), т. е. продукти, които не запушват порите.
 
Не е лесно да си тийнейджър, но с малко грижи можете да се преборите с проблемите, засягащи външния ви вид и да се фокусирате върху радостта от това, че сте на 14 – 15 – 16 и всичко тепърва ви предстои. Успех!
 
Прочетете още:
Етерични масла за тийнейджъри

Проблеми с кожата при тийнейджъри
Митове и факти за акне

5 бързи начина за справяне с пъпките

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top