Грижа за здравето на мъжа

според възрастта
Грижа за здравето на мъжа

Мъжете са крехки същества, които рядко се грижат за здравето си навреме. А когато нежните им половинки само намекнат за профилактичен преглед, нещата стават още по-лоши. Не дай боже да се стигне до репликата: „Стига си слагал допълнително сол в манджата!“.

Затова, господа, в края на месеца на мъжкото здраве ние няма да ви поучаваме. Само съвсем накратко ще ви разкажем как препоръчват лекарите да се грижите за вашето здраве според възрастта.

Общи насоки за всяка възраст

Независимо дали е на 20 или на 70, на всеки мъж са му необходими поне 30 минути физическа активност на ден. На 20 – 30 години това не е проблем. Но към 40 – 50 годишна възраст, когато мъжът е все по-склонен да не слиза от колата, е важно да положи съзнателни усилия в посока ежедневно раздвижване. Разбира се, упражненията или спортът, който практикува трябва да се съобразени с възрастта му.

Добре балансираната диета също е от ключово значение за здравето, независимо от възрастта. По-малко мазни храни, хамбургери, джънк фууд, сол и сладкиши. Повече плодове, зеленчуци, риба, месо на скара вместо пържено. Самият режим на хранене също е важен. Доста мъже пропускат закуската, на обяд ядат каквото има, ако има, вечер сядат на отрупана с вкусотии маса и неизбежно преяждат. Това води до наднормени килограми и здравословни проблеми. Специалистите препоръчват три основни хранения – закуска, обяд, вечеря (не по-късно от 7 часа), и две междинни.

Профилактичните изследвания на нивото на холестерола, редовното измерване на кръвното налягане, профилактичните прегледи на очите, слуха, зъбите, кожата са нещо напълно нормално за мъже, които искат да са здрави, енергични и да се чувстват добре, независимо от възрастта.

Особено важно е, след 15 годишна възраст, всеки мъж да си прави сам профилактичен преглед на тестисите. Ракът на тестисите е заболяване, което засяга най-често мъже между 15 и 50 годишна възраст. Затова е добре веднъж месечно, след като излязат от банята, господата да се преглеждат за бучки, неравности, промяна на размера.

Грижа за здравето на мъжа

Грижа за здравето на 20+

За младежите е достатъчно да спазват общите препоръки и да търсят навременна лекарска помощ, ако се появят конкретни оплаквания. Колкото по-рано се установи здравословният проблем, толкова по-лесно, бързо и евтино е разрешаването му.

Грижа за здравето на 30+

Към общите препоръки за грижа за здравето се добавят и изледванията на щитовидната жлеза. Според лекарите, за да са спокойни, господата, навършили 35, трябва да си правят тези изследвания на всеки 5 години.

Грижа за здравето на 40+

Лекарите препоръчват профилактични прегледи на очите да се правят на максимум 2 години, а не както до момента 3 до 5 години.

Грижа за здравето на 50 – 60 години

Към всички останали грижи трябва да се добавят и фекални тестове, преглед на простатата и колоректален преглед на всеки 5 години. Това позволява да се хванат навреме евентуални изменения и полипи по стената на дебелото черво преди да станат ракови.

Очните прегледи също е добре да зачестят и да се правят веднъж годишно.

Грижа за здравето на 70+

Господата над 70 трябва да продължат да се отнасят отговорно към здравето си, да си правят профилактични прегледи и да спазват предписанията на личния си лекар.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top