Грижа за бебето през пролетта

- съвети

Пролетта идва с бързи стъпки. Само още седмица, най-много две, и ще е тук. Слънчицето и разлистените дървета ще ви примамват да натоварите вашия мъник в количката и да се втурнете към парка. Това първата пролет на вашето бебе ли е? Подготвена ли сте за нея? Прегледайте нашите съвети за грижа за бебето през пролетта. Ще са ви от полза през следващите месеци.

Как да избегнете алергии и сенна хрема

Повечето педиатри смятат, че бебетата под три годишна възраст не страдат от сезонни алергии и сенна хрема освен, ако не са били изложени много дълго на въздействието на алергена. И все пак следете детето си. Ако носът го сърби, запушен е или тече непрекъснато, ако очите му са червени, кашля и има болки в гърлото, много е вероятно това да не е пролетна настинка, а алергия. Щом забележите симптомите заведете бебето си на лекар веднага.

пролетни бебета 2Използвайте овлажнител в жилището си. Къпете хлапето вечер преди лягане и изтупвайте добре дрехите, с които е играло навън. Избягвайте да излизате с него, когато концентрацията на полени е най-висока: в сутрешните часове, когато става въпрос за пролетни полени от дърветата; следобед и привечер, когато се касае за летни треви.

Сменете гардероба на бебето си навреме

Следете термометъра в стаята и сменете навреме дебелите завивки и одеялото с по-леки. От това зависи спокойния и здрав сън на детето ви. Зимните пуловери, дебелите панталони – заменете ги с дрехи от леки, памучни платове. Нека бъдат в светли цветове и с дълъг ръкав, за да се избегне опасността от слънчеви изгаряния и топлинни обриви.

Бъдете подготвени за променливо време

Когато излизате на разходка с бебо, вземете слънцезащитен крем, мрежа против комари за детската количка, по-дебела блузка и чадър. Времето през пролетните месеци е доста непредсказуемо и е добре да сте подготвена за всякакви ситуации.

Използвайте слънцезащитен крем

Бебешката кожа е много нежна. Вземете слънцезащитен продукт, подходящ за деца, със SPF 30 или по-висок и не забравяйте да мажете личицето и ръцете на вашето хлапе. Започнете отрано да му слагате шапка и да го разхождате предимно по сенчица в следобедите.

Използвайте репеленти, подходящи за бебета и деца

Буболечките са неизбежното зло, което съпътства топлото време. За щастие има множество билки и хомеопатични лекарства, с които можете да предпазите вашето дете от тях. Посъветвайте се с педиатър и със специалист хомеопат.

Сложете мрежи против комари на вратите и прозорците. Ако детето ви вече е проходило, проверявайте за кърлежи и ухапвния по тялото му след всяка разходка.

Вашето дете тепърва ще открива очарованието на пролетта. Подгответе се да му помогнете, когато има нужда и се наслаждавайте заедно с него на разбудилия се свят.

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top