Грижа за бебето през лятото

- няколко съвета

Най-горещият месец едва сега започва и се притеснявате как ще се отрази той на вашето бебе. Знаете, че прегряването, появата на топлинен обрив, слънчевото изгаряне или ухапването/ужилването от насекоми са сериозни заплахи за него. Не се тревожете, а се подгответе – с малко повече внимание и грижа всичко ще бъде наред.

Обличайте бебето си, както обличате себе си

Ако сте по къси панталони и тениска, не е логично то да е с дебела блуза, за да не настине, нали? Избирайте широки дрешки от естествени материи, които не запарват  тялото. Ако излизате навън, то изберете за детето тънки дрешки с дълги ръкави и крачоли, които скриват нежната му кожа от слънцето. И непременно му слагайте шапка!

Погрижете се за добрата вентилация на помещенията, в които стои детето

Не го дръжте в паркирана кола, каравана, палатка, които се напичат на слънцето. Уверете се, че помещението е достатъчно хладно и в него влиза свеж въздух.

Давайте му повече течности

Ако бебето ви е на по-малко от 6 месеца, кърмете го по-често през топлите дни или му давайте допълнително формула. Ако е над 6 месеца, грижете се да пие достатъчно често вода и сокове. Бебоците трябва да приемат 50% повече течности от обикновено през горещите дни.

 Грижа за бебето през лятото

Използвайте слънцезащитни кремове според възрастта на детето

Знаете, че не бива да извеждате бебето навън след 12 наобяд и преди 17 часа следобед. Преди да излезете задължително го намазвайте с плажно масло. Ако детето ви е на по-малко от 6 месеца, нанасяйте съвсем малко от слънцезащитния продукт. Колкото повече пораства то, толкова по-щедри можете да бъдете с плажното масло.

Някои специалисти препоръчват да го нанасяте и под дрехите.

Предотвратете появата на топлинен обрив

Около шията, слабините, сгъвките на колената и лактите на бебето са се появили малки червени подутини, а то самото е нервно и плачливо? Не се паникьосвайте, това е топлинен обрив. Мерките, които трябва да вземете са едни и същи и за справянето с него и за превенция.

Широки дрехи – нищо, което да стяга бебето или да се трие в кожата му и да я дразни. Оставете памперсите колкото се може по-хлабави. Когато ги сменяте, внимателно подсушавайте и оставяйте възможност на кожата да подиша.

Ако детето ви вече има топлинен обрив, слагайте на раздразнените места хладна, леко влажна кърпа, така ще облекчите сърбежа и цялостния дискомфорт, който изпитва детето. Избягвайте и бебешката пудра. Тя само ще влоши положението.

Поддържайте детската стая прохладна, пазете бебето от вредните слънчеви лъчи и бъдете спокойна и усмихната, когато общувате с него. И вашето мъниче ще се чувства добре.

Прочетете още:

Почистване ушите на бебето
Кожата на бебе
Пелени – за еднократна или за многократна употреба

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top