Грижата за кожата на ръцете и тялото

- през зимата

Студените месеци не са благосклонни към кожата. И ако за лицето се грижим всеки ден, то за кожата на тялото, която е скрита под катове дебели дрехи, сякаш се сещаме по-рядко. А това не бива да се случва не само защото занемаряването ще влоши външния ѝ вид и напролет ще се чудим как да ѝ върнем красотата, но и от здравословна гледна точка.
Оставена сама на себе си кожата се дехидратира, изсъхва, започва да опъва, да причинява дискомфорт. Освобождава се трудно от мъртвите клетки и загрубява. Става лесно дразнима и уязвима за болестотворни микроорганизми. Въпреки че е невидима през зимата, кожата на тялото има нужда от грижи.
Основните грижи в няколко стъпки

  • Ексфолиране – прилагайте го веднъж – максимум два пъти седмично. Избирайте ексфолиращия продукт внимателно. Не бива да бъде с твърде едри частици, внимавайте да не раздразните кожата. Обръщайте специално внимание на петите, коленете и лактите.
  • Почистване – не се къпете с твърде топла вода, не използвайте сапун, не се старайте да я почистите „до скърцане“. Всичко това отмива защитния липиден слой, влошава бариерните ѝ функции, изсушава я. Следете рН на козметиката да е около 5 – 5.5, колкото е киселинността на здравата кожа.
  • Хидратиране – загубата на влага влошава състоянието и работата на клетките и това бързо проличава по повехналия вид на кожата. Използвайте дълбокоовлажняващи продукти, възстановяващи защитните ѝ способности и не забравяйте да пиете много вода.
  • Подхранване – разбира се, най-важно е пълноценното ви балансирано хранене. Но от съществено значение е и каква козметика използвате. Няма да сбъркате, ако заложите на растителни масла от карите, от ший и др. Ориентирайте се към продукти, специално произведени за суха и атопична кожа.

grija_koja_ruce_zima1

Слабите места на кожата през зимата
Ръцете
Те са непрекъснато на открито. С каквото и да се заемете – участват. В зависимост от професията си може би ги миете десетки пъти дневно. И всеки път това ги прави с една идея по-сухи. Избирайте за зимата богати кремове, които формират филм върху кожата. Освен след измиване, не пропускайте да ги намазвате и преди излизане на студа. Носете ръкавици.
Петите
Кожата на петите по принцип е по-груба. Склонна е към задебеляване, към напукване. Освен грозно, това е и много болезнено. Спасението е в постоянните грижи. Осигурете си специализирана пила или фина пемза. Изтърквайте ги внимателно и мажете с хидратиращ и омекотяващ крем за пети. Вечер, след измиване с топла вода, ги намазвайте обилно и обувайте меки памучни чорапи.
Лактите и коленете
Не забравяйте, че те също изискват специално внимание. Набавете си крем за суха и много суха кожа – особено ако лактите и/или коленете ви са загрубели и дори се лющят. Мажете ги не само след къпане, но и всяка сутрин и вечер. Масажирайте, докато кремът напълно попие. Скоро те ще станат меки, красиви и готови за показване.
Поддържайте и през зимата кожата си така, сякаш всеки миг ще облечете банския костюм. Тя ще ви се отблагодари с мекота, еластичност, искряща жизненост и забавено стареене.

Прочетете още:
„Грижа за лактите и колената“
„Грижа за суха кожа“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top