Градински чай

- полезни свойства
Градински чай, салвия

Градинският чай (или салвия) е многогодишна билка с хилядолетна история. Тя се намира предимно в средиземноморския регион и е от едно и също семейство с розмарина. Много от своите полезни свойства, той споделя с розмарина. Но градинският чай съвсем не е по-слаба билка, даже може да се твърди, точно обратното. Тя намира своето приложение в традиционната, както и в алтернативната медицина. Салвията има и своето почетно място в кулинарията. Здравословните свойства на билката са уникални и сега ще научим точно в какво се изразяват.

В медицината

Градинският чай има силен ефект върху някои системи в човешкото тяло и в последните векове тази билка се е разпространила в медицината по цял свят. Не само в натуралното си състояние, но и във фармацевтиката, градинския чай намира приложение в редица лекарства. Предимно, той помага за храносмилането и лекува гастрит, липса на апетит и много други. Психиката също се повлиява положително от салвията, което помага при ежедневния стрес, както и при по-сериозни психични заболявания като депресия и болест на Алцхаймер.

Алтернативна медицина

Градинския чай е широко застъпен в различни видове алтернативна медицина и има богата история в тези сфери. Предимно, салвията в миналото и до ден днешен се е използвала за прогонване на злото. В много култури и религии, горенето на салвия е популярен ритуал за изчистване на пространства или хора от негативната им енергия. Това се е смятало, че може да прогони паралелно болестите и злите духове. Други употреби е намирала билката и за повишаване на женската плодородност, както и срещу ухапвания от змия. Древните римляни и египтяни обаче са били впечатляващи за времето си цивилизации и съвсем не са ограничили употребата на градинския чай само до това. Салвията е била съставка на много билкови отвари и ранни лекарства против заболявания на гърлото и храносмилателната система, а дори и срещу проблеми с паметта.

Здравословни свойства

Древните римляни и египтяни не са били далече от истината. Днес откриваме, че салвията има невероятно ползотворен ефект върху храносмилането, гърлото и паметта ни. Освен това обаче, намираме и други приложения на впечатляващата билка градински чай. Както споменахме по-рано, тя има положителен ефект върху депресивни състояния, а също и при проблеми с концентрацията. Градинският чай подобрява оралното здраве и облекчава възпаленията от всякакъв тип. Тази билка има и свойствотот да подсили имунитета ни и превантивно да го защити от вирусите и гриповете, които започват да бушуват със застудяването на времето. Благодарение на богатствтото си на витамин K, градинския чай подсилва също и костите ни. Последно, но не на последно място, проучвания откриват, че екстрактът от салвия може да облекчи и намали симптомите на менопауза. Предимно той контролира горещите вълни и нощното изпотяване и ги прави далеч по-поносими.

Градински чай, салвия

Други приложения

Салвията намира своето място и в кулинарията, както много други билки. Тя може да не е толкова популярна колкото братовчед си розмарин, но който знае как да се възползва от вкусовите ѝ качества може да впечатлява в кухнята. Пикантните ястия се възползват много добре от градинския чай поради пиперливия ѝ вкус. А и с вече споменатите полезни свойства на билката, позволете си да експериментирате и да я включите в своя шкаф с подправки. Освен това, интересен факт е, че градинския чай се използва като съставка в редица препарати.

Прочетете още:
Жълт кантарион
Лайката
Ехинацеята

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top