Готови каши за бебета

- виж повече

Чудите се дали да давате готови каши на вашето бебе или да правите каши и пюрета всеки ден? Тази статия е специално за вас.

Готовите каши са няколко различни вида: от варено брашно, грис или зърнени ядки; инстантни – каши на прах, които се разтварят бързо; кисел; млечни каши; консервирани каши. Всички те са с балансиран състав, улесняват значително ежедневието ви и ако изберете подходящите за възрастта на вашето бебе, можете да сте сигурна, че то получава необходимите му полезни вещества.

С помощта на обогатените готови каши – включват допълнително витамини А, С, Е, В1, В2, В6, В12, РР и минерали: калций, желязо, йод, мед, селен – намалявате риска от хранителен дефицит, който е характерен за ранната детска възраст.

Млечна каша

Тя е най-подходяща за бебета около 4 до 6 месечна възраст. Прави се предимно от ориз или елда.

 бебешки каши

Каши на основата на зърнени продукти, съдържащи глутен

Те обикновено се дават на бебето след шестия – седмия месец, за да се избегнат евентуални тежки реакции на непоносимост към глутена, който се съдържа в пшеницата, ръжта, овеса, ечемика.

В този възрастов период може да започнете да давате на детето си готови, консервирани,  многозърнести каши, комбинирани с моркови, тиква, праз лук, месо.

Каши с бисквити или бишкоти

Като състав те са много подобни на инстантните. Разтваряте ги в прясно мляко и получавате питателна вкусна каша.

На какви изисквания трябва да отговарят готовите каши

Бебешките храни минават през много строг контрол, така че не се притеснявайте. Само четете внимателно етикетите, за да прецените подходяща ли е конкретната каша за вашето дете.

  • Съдържание – в кашите на зърнена основа количеството зърнени култури трябва да е не по-малко от 25% от готовата смес. В състава на кашата не трябва да влизат консерванти, подсладители, стабилизатори, изкуствени оцветители и ароматизатори. Кашите за бебета до 6 месечна възраст не трябва да съдържат и глутен, и кристална захар. За по-големи деца наличието на двете съставки е допсутимо, като захарта трябва да е в силно ограничени количества.

  • Чистота на продуктите, от които са произведени. Най-добре е да търсите готови каши, произведени от биологично чисти храни. Задължително е в състава на кашата да няма генно модифицирани продукти. Гледайте етикетите преди да купувате. На каши, които отговарят на тези изисквания, би трябвало да пише „биологичен продукт“.

Някои каши са по-редки, други по-гъсти, някои се разтварят по-бързо и малко по-добре от други. За това вече е необходимо да експериментирате с продукти на различните марки, за да разберете кой ще допадне най-много на вашето бебе.

Прочетете още:

Грижа за бебето през пролетта

Грижа за бебето през лятото

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top