Годжи бери

– ползи за здравето

Вечнозеленият китайски храст с малки, оранжево-червени плодове, е познат в България като лициум или вълчо грозде. В китайската медицина плодовете му се използват с лечебни цели от древни времена до днес. Сурови, варени, сушени (като стафиди), под формата на чай – те се препоръчват при високо кръвно, висока температура, проблеми с очите. В миналото вярвали, че в годжи бери се крие тайната на вечната младост.

В наши дни лекари и хомеопати твърдят, че годжи бери – богато на витамин А и антиоксиданти:
– защитава черния дроб;
– подобрява зрението – тези плодове са богати на бета-каротин и зеаксантин, което намалява риска от дегенерация на макулата с възрастта (една от основните причини за загуба на зрението при хора над 65 годишна възраст);
– подобрява сексуалната функция и оплодителната способност;
 

Годжи бери

 

– укрепва двигателните функции;

– стимулира имунната система;

– подобрява кръвообращението и предпазва от сърдечно-съдови заболявания;

– удължава живота.

Според някои изследвания екстракт от годжи бери подобрява състоянието на мозъка и предпазва от болестта на Алцхаймер.

 Странични ефекти от вълчото грозде

Годжи бери не бива да се приема с противосъсирващи лекарства и лекарства за диабет. Ако сте склонни към алергии от прах и влакънца, също е добре да се посъветвате с лекар преди да похапвате от този плод или да пиете добавки, в които се съдържа.

Потърсете сушени или сурови плодове годжи бери и ги добавете към ежедневното си меню. Ако не ви харесва сладко-киселият им вкус или просто не обичате да ядете плодове, потърсете си чай годжи бери и свикнете да пиете по една чаша от него на закуска или в ранния следобед. Имате цял един дълъг и щастлив живот, за да проверите дали годжи бери наистина е изворът на младостта.

Прочетете още:
Мащерка
Семена от анакардиум 
Папая 
Може да закупиш и онлайн на този адрес: Годжи Бери

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top