Гладът – от необходимост

или за удоволствие

Гладът е сериозна движеща сила и мотив за много човешки действия. Когато сте гладни, поведението ви видимо се променя, ставате раздразнителни и нетърпеливи. Какво ви кара да изпитвате глад? Какво се случва в такъв момент в тялото ви?

Какво представлява гладът?

Той е сигналът на организма, че има нужда от енергия и хранителни вещества. Зад първичното усещане за глад се крият множество сложни биохимични процеси.

Отговорната роля за регулиране на приема на храна е на хипоталамуса. Замесени са специализирани нервни клетки, специализирани невропептиди и протеини. Те се активират от хормони, циркулиращи в кръвта, които подават сигнали за липсата или наличието на енергия и хранителни вещества. Когато концентрацията на глюкозата, мастните киселини и аминокиселините в кръвта падне до най-ниските допустими за вътрешното равновесие нива, вие изпитвате глад.

Цикълът на глад и ситост започва със свиването на стомаха при изтласкването на смляната храна през червата. Тогава стартира отделянето на грелин (хормон на глада) и се задейства сложният сигнален механизъм. Връхлита ви усещане за глад и се стараете максимално скоро да напълните стомаха си. Секретира се хормонът на ситостта (лептин). Следва процес на храносмилане, който продължава около 2 – 3 часа и лептинът постепенно намалява. Три – четири часа след хранене изпразненият стомах се свива и всичко започва отначало.

Метаболитен и хедоничен глад

Гладът, провокиран от недостиг на енергия и хранителни вещества, е част от механизма за поддържане на вътрешното равновесие на организма – хомеостазата. Задоволяването му за всички живи същества е въпрос на оцеляване. Той се нарича още хомеостатичен или метаболитен. Удовлетворяването му захранва тялото с необходимите за обмяната вещества и енергия.

Но при хората ясно се разпознава и така нареченият хедоничен (или хедонистичен) глад. Той възниква от желанието да изпитаме удоволствието, което ни осигурява една или друга храна и няма нищо общо с необходимостта от енергия и градивни хранителни вещества. Точно хедоничният глад е в основата на затлъстяването и повишаване на рисковите фактори за здравето.

Особености на хедоничния глад

Смята се, че хедоничният глад е съществувал и при далечните ни предшественици и се е събуждал от вида на висококалорична храна. Днес „хедоничната“ храна е много достъпна и самият ѝ вид или мисълта за нея вече предизвикват глад.

Този „глад за удоволствие“ обикновено е заместител на определени липси в живота ни. Консумирането на храни, които ни носят удоволствие, твърде често замества липсващи положителни емоции и близост. Компенсира недостиг на самочувствие и неувереност. Създава усещане за контрол и удовлетвореност, за щастие.

Колкото по-често изпитвате и задоволявате глада за удоволствие, толкова по-трудно разпознавате метаболитния (хомеостатичния) глад. А когато и него се опитвате да задоволите с хедонични храни, реално оставате недохранени.

Хедоничните храни обикновено са богати на енергия, но бедни на хранителни вещества. Носители са на така наречените празни калории. Празните калории тялото складира като мастен резерв. Но потребността му от хранителни вещества за обновяване на клетките и протичане на жизнените процеси остава незадоволена и гладът много скоро се завръща.

Така сами създавате порочния кръг, който води до стремително увеличаване на теглото и който е много трудно да разкъсате.

Можете ли да се справите с хедоничния глад?

Хедоничният глад се изостря при недоспиване, при стрес и емоционални неблагополучия. Вероятно някои хора биха могли да го преодолеят от днес за утре, но обикновено справянето с него е трудна задача. Вероятно ще ви е по-лесно, ако постепенно замените хедоничните храни с техни заместители – достатъчно вкусни, без добавени захар, мазнини и синтетични добавки. Примерно – вафлите със сушени плодове и сурови ядки.

Колкото по-бързо успеете да сведете хедоничния си глад до минимум, толкова по-лесно ще контролирате теглото и здравето си. Пробвайте още днес!

Прочетете още:
„Интуитивно хранене“
„Защо напълняваме зимата“
„6 начина да контролирате глада си“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top