В чудесна форма

По принцип през зимата хапвате по-тежка храна и качвате един – два...

По принцип през зимата хапвате по-тежка храна и качвате един – два килограма. Това не е чак толкова страшно. Но когато дойдат коледните и новогодишни празници, стомахът ви започва да се свива от ужас пред това, което го очаква – много храна, много повече отколкото ви е необходима. Ясно е, че коледната трапеза трябва да е богата. Естествено е, където и да отидете на гости, да ви посрещнат на маса. И все пак не бива да прекалявате. Това е зле за фигурата и още по-зле за здравето ви.

Спазвайте хранителния си режим. До колкото е възможно разбира се, но все пак постарайте се да имате три хранения за деня – закуска, обед и вечеря. Не, нямаме предвид закуско-обедо-вечерята, която започва към 11 ч. на обяд и свършва в 11 ч. вечерта.

Не яжте чипс, бонбони, шоколад. Чипса заменете с ядки. Бонбоните със сушени плодове. А шоколада го яжте с мярка.

Пийте течности. Имаме предвид вода, чай, домашно приготвена лимонада. Алкохолът и газираните напитки са много калорични, не прекалявайте.

Не сипвайте големи порции. От малки ни възпитават да си изяждаме всичко в чинията. И ние, като добре възпитани хора, го правим. Затова просто си сипвайте по-малко. Яжте бавно и щом се почувствате сити, спрете. Никой няма да ви се разсърди, ако не си изпразните чинията.

Не гледайте телевизия, докато ядете. Това ви кара да се тъпчете абсолютно механично и то с много повече храна отколкото ви е необходима. Не изпитвате никакво удоволствие, не усещате вкуса на старателно подготвяните ястия. Освен това е празник, всички членове на семейството са се събрали. Говорете си. Усмихвайте се. Телевизия можете да гледате винаги.

Гответе с повече зеленчуци. По празниците трапезата е отрупана с различни видове месо. Ако прибавите към тях картофи, сметана и  още някакъв сос и изядете една пълна чиния, резултатът ще е катастрофален. Непременно комбинирайте месото с печени или задушени зеленчуци.

Яжте плодове. В мига, в който ви се прище да изядете два шоколадови бонбона, си обелете един портокал. На втория ден вече изобщо няма да се сещате за бонбони и сладкиши.

Опитайте се да спазвате изброените съвети и да не променяте драстично, за една седмица, начина си на хранене. Гарантираме ви, че когато празниците минат, ще се чувствате в чудесна форма.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top