Върбинка

- ползи

През годините върбинката е имала различни приложения в различните краища на света. Древните гърци правели от нея противозмийска отвара. В Северна Европа налагали с върбинка раните и я ползвали за облекчаване на ревматични болки. Според аюрведа тя е афродизиак, а през Средновековието са вярвали, че защитава от вампири.

В наши дни част от митовете и легендите за върбинката са отпаднали, но тя все така успешно се използва за облекчаване на някои здравословни проблеми.

Действа успокояващо и помага за здрав сън

Билката влияе върху централната нервна система. Намалява стреса и тревожността, и често се препоръчва на хора, които заспиват трудно. Чай от върбинка 30 минути преди лягане гарантира здрав, пълноценен сън. Ако сте подложени на голямо напрежение или усещате, че се ядосвате и дразните излишно напоследък, започнете да пиете от този чай и вие.

Подобрява храносмилането и облекчава болките в стомаха

Подуване на корема, спазми, нарушения в храносмилането – върбинката може да ви помогне да се справите с тези проблеми. Има и слабително действие.

Лятото наближава, ако имате проблеми с редовното ходене до тоалетна по време на пътуване, вземете си чай от върбинка на пакетчета и пийте една до две чаши дневно.

  http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-verbena-field-close-view-image45497596

Спира кървенето на венците

Разбира се, отидете на зъболекар. Обсъдете с него дали освен останалите мерки, които той ви съветва да вземете, не е добре да дъвчете и върбинка – това също спира кървенето на венците.

Действа болкоуспокояващо и противовъзпалително

При първите симптоми на настинка или болки в главата, направете си отвара от върбинка и пийте от нея. Тя облекчава болката и спира възпалението.

Все още се използва и за облекчаване на ревматични болки, а също и при мускулни спазми.

Помага за заздравяването на рани и е ефективна при кожни инфекции

Често ще я видите в състава на кремове и мехлеми за рани и лечение на кожни инфекции. Използва се също и при ухапвания от насекоми.

Безвредна ли е тази билка

Ако я консумирате умерено, няма от какво да се притеснявате. Но както може да ви навреди всяко нещо, с което прекалите, така може да ви навреди и върбинката. Ако приемете по-големи количества от нея, може да предизвика повръщане.

Противопоказна е за бременни, защото може да предизвика контракции.

Най-добре е да се посъветвате с лекар преди да я приемате под каквото и да е форма – на прах, на капсули, на чай, като отвара или тинктура.

Прочетете още:

Хомеопатия и пролетни алергии

Съвети за облекчаване на сенна хрема
Хомеопатична паста за зъби

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top