Възпитанието на кучето

– ще се справите ли?

Искате да си вземете куче, да играете с него в парка, да срещате възхитени и завистливи погледи, когато го разхождате. Или пък го искат децата ви и сте склонни да отстъпите. Има обаче нещо много важно, което трябва да премислите, преди да доведете животното вкъщи.

Ще се справите ли с възпитанието на кучето?

Може да изглежда просто и лесно, но само изглежда така. Доказателство са агресивните кучета по улиците, прекалено глезените огромни животни, които „си играят“ с всеки срещнат, или пък своенравните, които водят – не – влачат стопаните си на повода.

Възпитанието на кучето изисква постоянство, упоритост и търпение, целенасоченост, последователност и най-вече характер. Разбира се – и много време. Породата му е важна не само заради килограмите, по-скоро заради характера и поведенческите особености. Ако вие не внушите на домашния си любимец респект, ако сте отстъпчиви и мекушави, той ще надделее. Ще се чувства водач на домашната ви „глутница“, а това при всички случаи е нежелателно и дори опасно.

Възпитанието и възрастта на кучето

Кутретата

Те са сладки. Цапат навсякъде. Дъвчат и разкъсват всичко около себе си. Хапят не на шега, докато играете с тях. Дърпат се и не се подчиняват, когато сте навън. Едва ли има нещо сладко в това. Вие трябва да направите от невъзможното кутре спокойно, добре социализирано, уравновесено и възпитано куче. И ако ще ви е за пръв път, ще трябва да положите доста усилия. Или да потърсите професионален треньор.

Младите кучета

Две-три годишното куче притежава неизчерпаема енергия. Има нужда от много движение. Ако не му го осигурите, то ще стане нервно, неспокойно и рано или късно – агресивно. Когато вземете домашен любимец на тази възраст, трябва да сте много по-твърди и настоятелни в създаването на добри навици. Това не означава да го наказвате, да му крещите, да го удряте. Наплашеното и/или озлобено куче е много по-склонно да захапе от изневиделица.

Възрастните кучета

Те са по-спокойни. Имат нужда от движение, но не колкото тийнейджърите. Най-сериозната грешка е да решите, че сте приключили с възпитанието. Ако не упражнявате системно командите и желаното поведение, те постепенно ще избледнеят и домашният ви любимец ще ги забрави.

Когато вземете възрастно куче, то има вече изградени навици. При късмет те напълно ще задоволят изискванията ви. Но може да се наложи да го превъзпитавате, да го накарате да забрави старите и да формира нови привички. Това в никакъв случай не е по-лесно, отколкото да възпитавате малко кутре.

Резултатите от пропуските във възпитанието на кучето

Вероятно си мислите, че пресилвам нещата, че едва ли е чак толкова трудно. Всъщност – повечето собственици на кучета не си дават сметка с какво се заемат. Те най-искрено обичат кучето си. Грижат се за него добре. Може би го глезят малко повече, може би са малко по-сурови. Когато  песът излезе извън контрол – отварят вратата на колата на непознато място и го пускат. Ако са по-съвестни, забелязваме ги по паркове и улици да забиват пети в земята, за да не ги повлече кучето подире си.

Виждала съм едър добре охранен ретривър да ляга и страхливо да крие глава с лапи, защото около него лаят две дребни кучета с общо тегло доста под неговото. Или пък да ближе дружелюбно жена, която пищи, притисната към земята. Едва ли поведението му е по-нормално от това на ротвайлер, който захапва човек или друго домашен любимец. Но и в двата случая не са виновни кучетата, а стопаните им.

Затова, преди да вземете куче, преценете добре ще се справите ли с възпитанието му.

Прочетете още:
„Хранене на кучето – потребности“
„Хранене на кучето 2 – видове храни“
„Котката – подготовка на семейството“

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top