Възпаление на кожичките на ноктите

Знаете ли, че възпалението на ...

Знаете ли, че възпалението на кожичките на ноктите е едно от най-честите оплаквания и при жени и при мъже? На тях обикновено не се гледа сериозно, защото „какво толкова може да стане от едни възпалени кожички”. Проблемът обаче не е за пренебрегване. Първо, защото боли доста и второ, защото може да доведе до усложнения.

От какво се получава възпаление на кожичките на ноктите

Обикновено от нараняване на кутикула. Ако имате навика да си чоплите кожичките, няма как да не знаете какво е кутикулна инфекция, при вас тя сигурно се появява всеки месец поне по веднъж. Трябва да бъдете много внимателни при избутване на кожичките, изрязването им, правенето на маникюр.

Комбинацията от наранен кутикул и гъбички или бактерии води до болезнена инфекция.

Какви са симптомите

Най-често кожата около ноктите почервенява, а след това се появяват гнойни мехури. Процесът е бърз и болезнен. Не се опитвайте да се справяте с инфекцията сами, а отидете на лекар.

възпаление на кожичкитеНа специалиста ще му трябва вероятно само един поглед, за да ви каже какъв  е проблемът и да ви изпише лечение. Може да ви назначи и изследвания, за да определи дали инфкецията е гъбична или бактериална.

Как се лекува възпалението на кожичките на ноктите

Бактериална инфекция – зависи от това в колко тежко състояние са ръцете ви, може да се наложи и цепене и източване на гной. Ако положението не е толкова страшно, вероятно ще ви изпишат антибиотици и ще ви препоръчат да киснете заразените пръсти в гореща вода 3 пъти на ден. Това ще облекчи болката и ще помогне за овладяването на инфекцията.

Гъбична инфекция – лекарят ще ви изпише противогъбични лекарства, които обикновено са под формата на спрей или мехлем. Този тип лекарства се прилагат след внимателно измиване на ръцете. Много е важно да запазите пръстите си чисти през цялото време, докато се лекувате, за да избегнете повторно заразяване.

Какви усложнения могат да настъпят

Ако не се вземат навременни мерки, може да се стигне до абсцес на нокътното легло. Това означава, че нокътят трябва да бъде премахнат или да се остави да падне самичък. В много редки случаи, дори ако при абсцес не се вземат сериозни и адекватни мерки, инфекцията може да се разпростре върху мускулната тъкан и костите.

Как да се предпазя от възпаление на кожичките на ноктите

Грижете се добре за ръцете си. Не си чоплете кожичките, избутвайте ги внимателно и не ги режете дълбоко. Ако ходите на маникюристка, можете да си носите ваш комплект инструменти. Свикнете също да миете чинии с гумени ръкавици. Това освен, че може да ви предпази от инфекция, ще запази кожата на ръцете ви свежа и здрава.

Прочетете още:

Сцепени нокти – какво да правя
8 трика за перфектно лакирани нокти

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top