Въглехидрати

- какво трябва да знаем за тях?

Когато се поинтересуваме относно правилното хранене и как точно да го имплементираме в режима си, отвсякъде започва да ни залива информация за макронутриенти – едни са доволни от нисковъглехидратни диети, други спазват и зачитат само високо мазнинни, трети вземат протеиновия прием за основна отправна точка… „яж толкова протеин, приемай толкова въглехидрат, изчисли приема си на мазнини еди как си…“ Всеки като че ли има различна идея за това какво точно представлява здравословното хранене.
Преди да изберем посока, най-малкото трябва да сме нясно какво прави всеки от макронутриентите (протеин, въглехидрат и мазнини), как ги използва тялото и какво да очакваме от тях. В няколко поредни статии ще отговорим на тези въпроси.
Въглехидрати:
Започвамe с тях, защото когато стане дума за здравословно хранене, а още повече – за отслабване, те са най-често срещания термин. Докато някои диети насърчават хранене с ниско съдържание на въглехидрати, други направо предлагат, вместо да броим въглехидратите си, направо да ги елиминираме изцяло, за да отслабнем. Къде е истината? Истината е, че има различни видове въглехидрати – някои добри, други лоши, но всички те са основният източник на енергия за тялото. Затова е важно да ги запазим в храната си. Въпросът, който трябва да се зададе, е колко и какви видове въглехидрати да се ядат.
carbo
Въглехидратите са съставени от захарни молекули, които след това се трансформират в гориво за тялото. Без въглехидрати, тялото ви ще използва мускулната тъкан като източник на гориво, а това ще противодейства на каквито и да е усилия да се влезе във форма. Когато става въпрос за въглехидрати, има два вида, които трябва да се разгледат – прости и сложни. Към простите въглехидрати спадат храни като захар, безалкохолни и сладкиши. Те се считат за „лоши въглехидрати“, що се отнася до здравословното хранене.
Комплексните въглехидрати включват храни като картоф, кафяв ориз, овесени ядки, пълнозърнест хляб и др. Комплексните въглехидрати съдържат повече фибри, което прави смилането им по-бавно, а засищането с тях – по-лесно и за по-дълъг период от време. Те се считат за „добри въглехидрати“, когато става въпрос за здравословно хранене.
Не само, че контролират апетита, но фибрите помагат и да се намалят отклоненията на кръвната захар, подобряват работата на червата, предотвратявайки запек и други стомашни проблеми и понижават холестерола. Богатите на витамини и фибри плодове и зеленчуци се вписват в тази категория, което ги прави чудесни добавки към всяка диета, стига да се приемат умерено. Когато става въпрос за количеството въглехидрати в хранителния режим, то ще варира в зависимост от нивото на активност, от вида храни, които предпочитате и т.н.
текст: Страхил Иванов, фитнес треньор и консултант по хранене 
fitbg.net
44946591_1977121415705737_2176430791272169472_n
 
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top