Вредните съставки

в козметиката

Кои са вредните съставки в козметиката?

Използвате козметиката с удоволствие и с тайната надежда, че тя наистина ви подмладява и разкрасява. А четете ли етикетите, когато купувате красивите тубички и флакончета? И знаете ли, заради кои вредни съставки не бива да им се доверявате? В няколко публикации ще ви  представим веществата, които е добре да избягвате в своята козметика. За някои, като парабените, вече сме писали. А ето и другите от основни заподозрени:

Формалдехид

Формалдехидът е известен консервант в козметиката. Може да го срещнете с наименования като формалин или метиленгликол. Дразни очите, кожата, белите дробове. Свързва се с провокиране на астма и кожни алергии, хормонални нарушения. Вреден е за развитието на организмите и проявява невротоксичност. Известен е като канцероген, има изявена екотоксичност и т. н. Понякога е включен в други вещества и тогава няма да го откриете сред изписаните съставки на козметичните продукти. Може също да не е вложен самият химикал, а други вредни съставки, които бавно освобождават малки количества формалдехид.

Допустим е в козметиката в ниски дози – до 0,1% при продуктите за уста и до 0,2% в останалите. Най-често ще го откриете в гелове за коса и продукти за изглаждането ѝ, шампоани, течни бебешки сапуни, лакове за нокти и втвърдители и др. Не бива да го има в аерозолите, защото е твърде голям рискът да бъде вдишан.

Натриев лаурет сулфат (SLES) и натриев лаурил сулфат (SLS)

Двете съставки се използват за усилване на пяната и за по-добро почистване. Най-често се влагат в шампоани, различни продукти за баня, за бръснене, за почистване на кожата, кремове и лосиони. В някои случаи – при по-високи нива – те могат да предизвикат дразнене на очите, белите дробове и кожата. В голяма част от бебешките продукти SLES и SLS не се добавят.

Експертите твърдят, че влагани в ниски дози в козметиката двете съставки не са вредни – особено в продукти, които престояват кратко върху кожата – шампоани, сапуни.  Понякога SLS  е замърсен с 1,4-диоксан, който е опасен за бъбреците и черния дроб и е канцерогенен.

Фталати

Фталатите са пластифициращи химикали. Най-често използваните ще срещнете изписани като DBP и DEP. Те карат ароматите да се задържат върху кожата ви и поддържат еластичността на лака за нокти. Срещат се най-вече в ароматизираната със синтетични аромати козметика – сапуни, шампоани, дезодоранти, лосиони, лак за коса и т. н. и т. н. Смята се, че дисбалансират ендокринната система и са токсични за репродуктивната система при двата пола, както и за други вътрешни органи. Могат да са причина за вродени дефекти на плода.

Официално не се смятат за опасни при използване в ограничени, ниски количества.

Полиетилен гликол (PEG)

Ролята му е да сгъстява и внася влага в козметичните формули, да осигурява повърхностноактивни вещества. Използват се стотици варианти на PEG. Ще ги откриете в кремове, овлажнители, шампоани, слънцезащитни продукти. Смятат се за безвредни при ниски дози и специална формулировка на козметиката.

Проблемът е, че много често полиетилен гликолът е замърсен с етиленов оксид и/или 1,4-диоксан. И за двете вещества има данни, че са канцерогенни.

Вредните съставки са в наистина ниски дози в козметиката. Изследванията в лабораториите са противоречиви и не винаги е ясно кой плаща проучванията. Няма достатъчно наблюдения за резултатите от дългосрочното им приложение върху хората и върху околната среда и евентуалното им натрупване в организмите. Да не говорим, че за разлика от лекарствата, козметичните продукти не са под надзора на държавните органи. Затова бъдете отговорни към себе си и обръщайте сериозно внимание на етикетите, когато купувате козметика за себе си и близките си. Вече има достатъчно козметични продукти, които не съдържат будещи съмнение вещества.

Прочетете още:
„Без консерванти“

„Съставки на слънцезащитните кремове“

Червилото

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top