Вредните съставки II

в козметиката

В конвенционалната козметика се влагат огромен брой продукти и няма как да знаете за всички тях. Има обаче някои, за които има основателни съмнения, че при постоянната си и продължителна употреба могат да повлияят зле не само на кожата, но и на здравето ви като цяло. За някои от тях вече ви разказахме . Сега продължаваме с други вредни съставки в козметиката.

Каменовъглен катран

Каменовъгленият катран се получава след непълно изгаряне на въглищата и представлява кафяво-черна гъста течност със специфична миризма – микс от хиляди съединения, като идентифицирани са около 400. Има широко приложение в текстила, храните, козметиката, продуктите за лична хигиена – шампоани, бои за коса и лосиони, сапуни. Проявява токсичност, смята се за канцерогенен, свързва се с кожни тумори, неврологични увеждания и др. Дразни кожата, предизвиква акне и алергични обриви.

Той е в основата на живите и ярки цветове, на все по-богатите цветови палитри. Това означава, че колкото по-ярки са червилото или сенките ви, толкова по-голяма доза въглищен катран има в тях. Производителите твърдят, че използват минимални количества, които са безопасни за човека. И все пак внимавайте за FD&C, D&C, chemical colors (blue 1, green 3) и т. н.

Триклозан

Веществото е известно със силното си антибактериално действие. Най-често се среща в антибактериалните сапуни и дезинфектантите за ръце. Има го във води за уста, пасти за зъби и продукти за избелването им, кремове, цветна козметика, дезодоранти и кремове за бръснене. Открива се в различни потребителски продукти – от кухненски дъски за рязане през играчки до обувки. Съществуват опасения, че безразборното му използване води до натрупването му в човешкия организъм и в околната среда.

Изследване на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), САЩ, през 2003-2004 година е установило присъствието му в урината на 75% от изследваните. Смята се, че има принос в увеличаване на антибиотичната резистентност при някои бактерии. Свързва се с нежелано въздействие върху хормоните на щитовидната жлеза и репродуктивните хормони, с алергии, засягащи кожата и очите. Особено опасен е, когато е замърсен с хлороформ и доиксини.

В етикетите ще го срещнете като „триклозан (TSC)“ и „триклокарбан (TCC)“. В много страни е ограничен за употреба, в други предстои регулация на употребата му.

Оксибензон

Оксибензонът помага за стабилизиране на цветовете и ароматите. Особено важна съставка е в продуктите за слънцезащита – абсорбира UVB и UVA лъчите. Възможно е да го откриете в почистващи формули, в аромати, лосиони, балсами за устни, основи за грим, дневни кремове, дори в продукти за най-малките. Понякога причинява зачервяване и дразнене на кожата и тежки кожни алергии. Знае се, че се усвоява много лесно от тялото и се натрупва в него. Може да достигне потенциално токсични нива, които го превръщат в евентуален ендокринен разрушител – опасен е за хормоните и хормоналното равновесие. Имитира естрогена – женския полов хормон, и може би е виновен за възникването на рак на кожата и на гърдата.

Ще го срещнете изписан като „оксибензон“, “бензофенон-3”, “BP-3”.

Аромати

Зад думичката „аромати“ могат да се крият стотици вещества, които производителите не са длъжни да оповестяват. Ароматите вървят с цяла „свита“ от разтворители, стабилизатори, консерванти и т. н. Някои от тях проявяват токсичност, свързват се с рак, алергии (ароматът е сред топ 5 на алергените), репродуктивни проблеми, астма, хормонални проблеми. Има ги в повечето козметични продукти – шампоани, сапуни, лосиони, дезодоранти, кремове и гримове, тоници, серуми, ексфолианти, парфюми и слънцезащитни формули, перилни и почистващи препарати и т. н.

По-голямата част от ароматните вещества не са изследвани, както и взаимодействията между тях и с химикалите в околната среда. Някои от тях се откриват в околната среда и в мастната тъкан на водните организми.

Движението за чиста козметика се разраства все повече. Натискът на потребителите през последните години кара все повече производители да разработват продукти без доказано или потенциално вредни вещества. За да го подкрепите, четете етикетите и избирайте формули без опасни съставки. Така помагате на околната среда, на всички нас и най-вече на себе си.

Прочетете още:
„Каква е ролята на парабените – и защо не бива да ги има в козметиката ви“
„Без консерванти“
„Съставки на слънцезащитните кремове“

Червилото

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top