Вредната храна ни убива бавно!

Още няколко факти за вредната храна. Какви са симптомите на интоксикация...

Освен от мачовете между ЦСКА и Левски, Биг Брадър Фемили и уличните задръствания, организмът на съвременния българин страда от лошата храна, вредните хранителни навици, липсата на витамини и минерали в храната ни. Да не забравяме и употребата на химикали, хормони и антибиотици. Всичко това отслабва имунната система. Тя става все по-слаба и в крайна сметка организмът се „интоксикира”.

Токсини се натрупват в черния дроб, бъбреците или храносмилателната система, а докторите й дават различни имена – грип (ниската токсичност) или имунна недостатъчност” (висока степен на токсичност)

СИМПТОМИТЕ

Симптомите на повишаващата се токсичност излизат наяве – петна, екземи, псориазис, акне, лош дъх, запек, цистит, подуване, газове, липса на сила, схващане на мускулите, неочаквано гадене. Не ги игнорирайте! Върнете добрата си форма, като спазвате, доколкото можете, съветите ни тук.

Ограничете храните, които знаете, че могат да бъдат с високо съдържание на пестициди (салати, репички, пресен лук, домати през зимата и ранната пролет).

Време е всеки интелигентен и съзнателен човек, според възможностите си да се осведоми – и да протегне ръка към органичните храни. Те са особено важни за бебетата и децата ни.

ДЕЦАТА

Установено е, че организма на всяко бебе има средно около 200 грама токсини и канцерогени. Докъм 2-годишна възраст повечето съвременни деца са натрупали опасно количество токсини. Това е главно вследствие от преработената индустриална храна, отглеждана с пестициди и хербициди. При хранене с органична храна канцерогените в детския организъм са само 1/6 от тези при децата, отглеждани с храни от супермаркета.

Да вземем например захарта. Тя се извлича от земеделски култури, които се отглеждат с пестициди и хербициди. Хранейки се с много сладко, днешните деца следователно поглъщат и химия колкото за откриване на цяла лаборатория.

Някои научни разработки доказват, че храненето с органични храни може да намали хиперактивността при децата с 50%. Това важи и за някои алергии. Доказано е, че замяната на обикновената храна с органична с преобладаване на сурови плодове, зеленчуци и ядки води до намаляване на хирперактивността у малчуганите, която е проблем за немалко съвременни родители.

ПСИХИКАТА

Неотдавна британски специалисти установиха , че нездравословната храна разрушава не само физическото, но и психическото здраве. Установено е, че промените в храненето през последния половин век е причина за бума на психическите заболявания.

Като най-вреден за психиката от гледна точка на храната се сочи недостигът на пресни храни и прекаленото количество мазнини и захар. Несъмнено това води до депресия и проблеми с паметта.

Депресията например е свързана с недостига на омега-3 ненаситени мастни киселини, необходими за нормалната работа на мозъка. Намаляването им е причина и за възникването на синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивността при децата.

ФАКТИТЕ

През последните години хората ядат с 34% по-малко зеленчуци и с 2/3 по-малко риба – основен източник на омега-3 мастни киселини. Вече е известно, че храната, която е полезна за тялото, е добра и за мозъка.

При рационално хранене, контролирането на холестерола и артериалното налягане може да се избегнат до 40% от случаите на старческото слабоумие (болестта на Алцхаймер).

ОЧИСТВАНЕТО

Като подминем клизмата (с ръка на сърцето си признаваме – това е брутален метод за пречистване на тялото), съществуват някои щадящи техники за изхвърляне на натрупаните токсини.

Консумацията на повече вода позволява на всички органи да работят по-ефективно и спомага премахването на вредните натрупвания. Да преговорим познатия урок: Пийте поне 6-8 чаши вода на ден. Винаги носете шише вода със себе си.

Масажът ще намали стреса и натрупванията на токсини в мускулите. Освен това той действа благотворно и на психиката. Опитайте различни видове масаж в удобни за ежедневието ви центрове, за да изберете оптималния за вас вариант.

Сауната от векове се използва от много култури като техника за очистване на организма от токсини. Тя увеличава метаболизма и пулса, насърчава проходимостта на кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв към крайниците. От нея ще изпитате чувство на спокойствие, както и физическо подмладяване. (Не е като секса, но работи!)

Не на последно място – ако все още пушите, откажете цигарите! Това трябва да е ваш приоритет. Премахнете и газираните напитки от вашата диета. Заместете ги с органичен плодов сок или вода. Всичко, съдържащо изкуствени подсладители, е опасно за вашето здраве.

И… изгасете най-после тоя телевизор! Отворете широко прозорците и – дишайте!

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top