Витекс- ползи

- научете повече за неговите полезни свойства и ползите, които носи на Вашия организъм при прием

Как да усмирим хормоните по естествен начин?
Предменструален синдром (PMS), нередовен цикъл, проблеми със зачеването или тежка менопауза? Днес хормоналният дисбаланс е едно от най-широко разпространените здравословни нарушения сред жените. Нормализирането му изисква много време и търпение, промяна в начина на хранене, а нерядко и  лечение с хормони. За щастие конвенционалната хормонозаместителна терапия, която използва синтетични хормони вече не е единственото решение срещу тези нарушения. Има билки с доказано ефективно въздействие върху ендокринната система, които трайно и по естествен начин възстановяват баланса на хормоните.
Витекс – естествен тоник за женските хормони. Витекс е наименованието на големия род от семейство Върбинкови (Verbenaceae), състоящ се от 250 вида, разпространени из целия свят. Видът, който се използва с медицински цели е т. нар. Аврамово дърво или както го наричат още Витекс агнус кастус (Vitex agnus-catus). Витекс е едно от най-популярните естествени средства за облекчаване на симптомите при ПМС, менопауза и др.
Механизъм на действие. Витекс не съдържа хормони, а влияе директно върху хипоталамуса и хипофизната жлеза. При жените екстрактът от билката увеличава нивата на лутеинизиращия хормон, модулира пролактина и инхибира отделянето на фоликулостимулиращ хормон. По този начин се балансира съотношението на прогестерона към естроген, в резултат от което нивата на прогестерона леко се повишават.
ПМС. Витекс е едно от най-добрите – ако не и най-доброто билково лекарство за облекчаване на предменструалния синдром. При жените увеличеното производство на пролактин може да бъде фактор за цикличната чувствителност на гърдите и някои други симптоми на ПМС. Витекс потиска освобождаването на пролактин от хипофизната жлеза и облекчава симптоми като чувствителност на гърдите, главоболие, променливо настроение и повишена раздразнителност, и др.
-Менопауза. Доказано е, че значително облекчава симптоми като горещи вълни, нарушения на съня, нервност и липса на тонус при жени в предменопауза, менопауза и постменопауза.
-Маточни фиброиди. Маточните фиброми са доброкачествени тумори, открити в стените на матката, които предизвикват промяна в размера или формата й. Ключов момент в профилактиката и лечението им, е поддържане баланса на хормоните. Тъй като екстрактът от витекс балансира съотношението на естроген към прогестерон, приемът му се препоръчва и в тези случаи.
-Репродуктивни проблеми. Има положителен ефект върху фертилитета, особено при жени с дефект в лутеалната фаза, при които яйчниците не отделят достатъчно прогестерон.
-Акне. Хормоналните колебания често причиняват акне, особено когато е разположено по челюстта и брадичката. Витекс е чудесно естествено средство за елиминиране на хормоналните причини, довели до появата на акне.
-Ендометриоза. Ендометриозата е нарушение, при което тъканта, линираща вътрешността на матката, расте извън матката. Никой не е сигурен какво точно предизвиква ендометриозата, но един от факторите е именно хормоналният дисбаланс.
-Аменорея. Липсата на менструален цикъл е сигурен индикатор, че нещо с хормоните не е наред. Причина в случая могат да бъдат редица фактори, включително увеличено производство на пролактин, което от своя страна води до хипоестрогенни състояния или естрогенен дефицит. Витекс модулира пролактина и възстановява здравословния баланс между естроген и прогестерон.
Обуздайте непослушните хормони с помощта на екстракта от витекс на Nature’s Way! Витекс (плод) 400 mg съдържа натурален екстракт от плодове на витекс. Продуктът на Nature’s Way се отличава с изключително качество и чист състав. Допринася за нормализиране на хормоналната продукция и постепенното отзвучаване на много от „женските състояния”. При правилен прием постига отлични резултати.
Nature’s Way е водеща американска компания за производство на натурални продукти за здраве, и има 50-годишен опит в тази индустрия. Всички продукти на бранда са със сертифициран натурален произход, без съдържание на ГМО, изкуствени оцветители и овкусители, млечни продукти, консерванти, захар, пшеница, мая и други алергени. Произведени са в съответствие с високите изисквания за Добри производствени практики.
Прием: По 1 капсула от 2 до 3 пъти на ден, в продължение на 8-12 седмици. След този период  по 1 капсула дневно.За най-добри резултати, използвайте продължително време.
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top