Наличието на достатъчно витамин D помага за предотвратяване на остеопорозата...

Витамин D помага на организма да абсорбира калция. На децата калцият е необходим, за да израстнат със здрави кости и зъби. На възрастните е необходим, за поддържане на костната маса. Наличието на достатъчно витамин D помага за предотвратяване на остеопорозата и запазва нужното количество калций и фосфор в кръвта.

Според последните медицински изследвания витамин D може да ви предпази от мускулна слабост, нарушения в настроението, диабет, бъбречни и сърдечни заболявания и високо кръвно налягане. Учените продължават да правят изследвания и проучвания, защото смятат, че този витамин може да предотврати рака.

Можете да го срещнете и под името „слънчев витамин”, защото човешкото тяло го създава винаги, когато е изложено на слънчева светлина. 10 минути излагане на слънце, 3 или 4 пъти седмично стигат, за да произведе организмът ви достатъчно витамин D.

Колко е достатъчно? Това зависи от теглото, цвета на кожата, наличието на хронични заболявания, мястото, на което живеете. Най-добре е лекарят ви да отговори на този въпрос.

Хората до 70 годишна възраст се нуждаят от 600 международни единици (IU) дневно, а над 70 годишните от 800 IU дневно. Препоръчителната дневна доза за деца до 1 годинка е 400 IU. Докато навършат година и половина е добре дозата да бъде увеличена на 600 IU.

Обикновено лекарите изписват добавки, които съдържат витамин D, тъй като в кърмата има твърде малко от него.

Кои хора са изложени на най-голям риск от недостиг на слънчевия витамин?

  • По-възрастните хора.
  • Бебета в кърмаческа възраст.
  • Страдащите от затлъстяване.
  • Тъмнокожите.
  • Тези, които се излагат малко на слънчева светлина.
  • Хора, които имат затруднения при усвояването на мазнините в храната (поради заболявания на червата и кистозна фиброза)
  • Хора, които вземат глюкокортикостероиди (например: преднизон)

Какво ще стане, ако в организма няма достатъчно витамин D?

Тялото ви няма да може да абсорбира пълноценно калция и ще чувствате мускулите си слаби. За децата е от особена важност да получават нужното количество слънчев витамин. В противен случай могат да се разболеят от рахит, което вероятно ще доведе до забавяне на растежа, болки в костите на гръбначния стълб, таза и краката, и мускулна слабост.

Възрастните с недостатъчно витамин D в организма са изложени на риск от остеомалация (мускулна слабост и слабите костите) и остеопороза (тънки кости).

За да избегнете всички тези проблеми, излагайте се достатъчно често на слънце и яжте риба, яйца, сирене и масло. Това са храни, които съдържат витамин D.

Ако имате съмнения и притеснения, непременно се посъветвайте с личния си лекар.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top