Витамин D

– известни и неизвестни ползи

Витамин D (калциферол) e популярен с това, че подкрепя здравето на костите, като улеснява усвояването на калция и фосфора. Вероятно даже първата ви асоциация, като чуете за недостига му, е за опасността от рахит при най-малките и деформация и повишена чупливост на костите при възрастните. Дори само това е достатъчно, за да се стараем да не допускаме дефицит.

Напоследък обаче се оказва, че влиянието му върху организма е много по-широко и ниските му нива се свързват с повишен риск от развитието на болести като диабет тип 2, сърдечно-съдови проблеми, хипертония, инсулт, невродегенеративни заболявания и когнитивен спад, дори рак. Накратко – смята се, че той причинява биологични ефекти в повече от 50 вида тъкани в организма.

Недостигът на витамин D е широко разпространен

Над 90% от хората набавят необходимия им витамин D чрез синтеза му в кожата при излагане на слънце.  За тези, които по някакви причини не излизат често навън, както и през мрачните дни на есента и зимата, естественото му набавяне е възпрепятствано. То се влияе силно от географската ширина, демографските и поведенчески фактори (навиците за излагане на слънце).

Въпреки това дефицитът на калциферола е характерен за почти половината от хората над 50 – 60 години, а така наречената западна диета по-скоро води до недостига му поради общо намаленото приемане на витамини и микроелементи. Затова препоръките за допълнителния му прием са повсеместни – около 400 – 600 международни единици (IU) до 70 годишна възраст и около 800 международни единици (IU) за по-възрастните. Дори има мнения, че за региони, където хората не се излагат достатъчно на слънце или това не е безопасно, дневната доза трябва да достига до 1000 IU на ден.

Можете ли да си набавите витамин D от храната?

Малки количества от него могат да се добият от храната. За целта трябва да включите в менюто си:

  • мазни риби (сьомга, скумрия, сардини, риба тон);
  • яйца (жълтъците);
  • телешки черен дроб (от пасищни животни);
  • сирене, масло;
  • храни, в които той е допълнително добавен, както и гъби, облъчвани с UV.

Ползите от витамин D  

  • Участва в регулацията на имунитета.
  • Пази здравето на нервно-мускулната система и костите, осигурява защита срещу рахит, остеомалация и остеопороза.
  • Има съществена роля в жизнения цикъл на клетките.
  • Включва се в обмяната на глюкозата т. н.

Ползите от витамин D, за които може би не знаете

Научните изследвания, макар и да се смятат за все още недостатъчни, подсказват, че слънчевият витамин вероятно ще се окаже полезен за предпазване и лекуване от болести, характерни за модерния ни начин на живот:

  • автоимунни заболявания;
  • аутизъм;
  • грип;
  • деменция;
  • депресия;
  • диабет;
  • онкологични заболявания;
  • сърдечни болести;
  • хипертония;
  • хронична болка;

Като при всяко друго вещество, предозирането с витамин D може да е опасно. До него може да се стигне единствено чрез прием на хранителни добавки, затова бъдете внимателни и се вслушвайте в съветите на лекаря и/или фармацевта си. Известни са и някои лекарствени взаимодействия, затова, ако приемате каквито и да е лекарства, отново търсете съвет от лекаря си. И не пропускайте възможност да се разхождате на слънце – дори през зимата.

Прочетете още:
„Витамин D“

„Слънцето – приятел или враг“
„Хранителни добавки за деца“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top