Cимвол на здраве и дълголетие...

Колкото и да е популярен витамин С /аскорбинова киселина/, толкова е и загадъчен. Всеизвестна е неговата обща полза за човешкия организъм, но рядко си даваме сметка как точно участва в различните жизненоважни процеси в нашето тяло.

На първо място отчитаме ролята му в поддържането на силна имунна система, но едва в последно време стана ясно как точно действа витамин С в изграждането и поддържането на съпротивителните сили, защото всичко се развива на клетъчно ниво.

Имунната клетка е най-голямото депо на витамин С и нейната нормална функция пряко зависи от достатъчното му количество. Доказано е, че определени имунни клетки,  допълнително снабдени с витамин С, значително покачват своята активност  и обратно, при недостиг на витамин С те не могат да функционират нормално. При болестотворни атаки от вируси, бактерии и т.н.,  нуждата от витамин С в имунните клетки рязко се увеличава, затова е изключително важно да се осигурява ежедневно необходимото количество.

Витамин С е най-важният антиоксидант. Директно прихваща свободните радикали – причинители на ракови заболявания. Витамин С усилва значително действието на останалите антиоксиданти – витамините А и Е. Неговото противораково действие се обяснява и със способността му да възпрепятства превръщането на някои вещества в причинители на злокачествени образувания. Добре изследвано и доказано е, че витамин С блокира трансформирането на попадналите в организма нитрати и нитрити в нитрозамини, които са главни причинители за развитието на рак на стомаха и червата.

Изключително благотворно витамин С влияе на кръвоносната и сърдечно-съдовата система, участва пряко във възстановяването на увредени клетки в съдечния мускул от една страна, а от друга оптималните дози витамин С осигуряват нормално кръвно налягане.

Витамин С увеличава значително усвояването на желязо и калций от нашия организъм. Без витамин С е невъзможен синтеза на колаген, който е основният протеин в изграждането на съединителна тъкан. Да не пропускаме, че витамин С играе важна роля по отношение на мозъка и нервната система.

Витамин С не се произвежда в нашето тяло, той трябва да се осигури отвън.

Eстествен източник на витамин С са ягодите, кивито, пиперките, карфиола, суровите картофи. Най-високо е съдържанието на витамин С в шипките: до 1250мг в 100гр. шипки. Цитрусовите плодове съдържат едва 50мг за 100гр..

Важно е да се знае, че витамин С е крайно неустойчив, бързо се разрушава при термична обработка, замразяване и дори само при по-дълго съхранение. Аскорбиновата киселина  лесно се окислява и във вода бързо се превръща в дехидроаскорбат, който за разлика от витамин С не пази клетката, а я уврежда. Неоправдан е приемът на високи дози, защото нашият организъм може да усвои до 100мг витамин С на час след поемането му. Остатъкът се изхвърля. Ето защо най-препоръчани са капсулите витамин С с удължено освобождаване.

На пазара има една специална разработка на немската фирма Аскофарм – Витамин С 300 плюс цинк – отлична комбинация от два суперелемента  в точната пропорция, в капсула с удължено освобождаване за усвояването на всяка частица. Цинкът е необходим за работата на повече от 300 ензима в обмяната на веществата. Оптимална формула, съчетана с гарантинано качество, както на съставките, така и на производството. Една опаковка от 90 капсули осигурява на Вас  и на Вашето семейство защита за няколко месеца. Увеличава устойчивостта на инфекции и хронични заболявания, компенсира вредното влияние на околната среда като се започне с горещината, студа, замърсения  въздух, цигарения дим и се стигне до физическото и емоционално натоварване.

Останете здрави с Аскофарм!

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top