Витамини и добавки за бременни

- вижте кои са най-важните
Витамини и добавки за бременни

Вие сте в началото на бременността си и освен, че сте щастлива, сте и доста объркана и не знаете откъде да подхванете нещата. Не се тревожете за нищо. Питайте лекаря си за всичко, което ви се стори важно или с което не сте съвсем наясно. И разбира се, обсъдете начина ви на хранене. Важно е да минете на здравословна диета, с помощта на която ще набавяте на вас и на бебето необходимите ви витамини и минерали.

Лекарят вероятно ще ви предпише и допълнителен прием на определени витамини и минерали, за да е сигурен, че всички евентуални пропуски в диетата ви ще са запълнени.

Кои са най-важните пренатални витамини и минерали, които трябва да приемате

Фолиева киселина, желязо, йод, калций, витамин D и витамин С са особено важни.

Фолиева киселина

Тя помага да се предотвратят вродени дефекти на мозъка и на гръбначния мозък и е от изключително значение за здравето на бъдещото ви дете. Затова я пийте редовно. Много храни съдържат фолиева киселина: зелени листни зеленчуци, бобови култури, цитрусови плодове и ядки. Хапвайте от тях, но задължително изпълнявайте и предписанието на лекаря – пийте допълнително фолиева киселина.

Калций

Бебето използва калция в организма на майката, за растежа на собствените си кости. За да избегне загубата на костна плътност, жената трябва да приема допълнително калций според лекарските предписания. Това ще се отрази благотворно и на нервната и мускулната й система. Разбира се, заедно с това в диетата ви трябва да има кашкавал, сирене, сушени плодове и зелени зеленчуци.

Йод

Дефицитът на йод може да доведе до забавено физическо развитие на плода, умствена изостаналост и глухота. В най-тежките случаи може да се предизвика спонтанен аборт или раждане на мъртво дете. Затова хапвайте яйца, червено цвекло, мед и лук и пийте допълнително йод, както ви е препоръчал лекарят ви.

Желязо

То помага за пренасянето на кислород в кръвта на майката и плода. Намалява риска от преждевременно раждане, както и от раждане на бебе с твърде ниско тегло. Важно е за доброто здраве на мускулите на майката. От не по-малко значение е, че желязото влияе на настроението и липсата му прави бременната жена по-апатична, уморена и склонна към депресия. Задължително е диетата ви да включва яйца, леща, боб, черен дроб, месо, хляб, цвекло, магданоз и спанак. А също и да пиете допълнително желязо.

Витамин D

Витамин D укрепва имунната система и помага на организма да усвоява калция и фосфора. И недостигът и предозирането му са еднакво вредни. Затова следвайте внимателно предписанията на лекаря си. Яжте също черен дроб, яйца и рибено масло.

Витамин С

И при бременните това е най-важният витамин. Яжте цитрусови плодове, домати, боровинки, ягоди, магданоз, за да си го набавите.

Към пренаталните витамини и минерали, които лекарят ще ви изпише, най-вероятно ще влизат още: тиамин; рибофлавин; ниацин; витамин В12; витамин Е; цинк.

Изпълнявайте лекарските предписания, хранете се добре, почивайте си и бъдете спокойна. Всичко ще е наред.

Прочетете още:
Готови ли сте за идването на бебето
Смяна на козметиката по време на бременност
Стрес и бременност

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top