Витамини за деца през зимата

– да пият ли и какви

Вашето съкровище расте като гъба. Независимо дали е на 2 или на 12 години, то се променя пред очите ви. Ускореният растеж изисква много хранителни вещества, витамини, минерали и микроелементи. От тях зависи нормалното формиране и функциониране на всички органи. През студените месеци дефицитът им, и дори лекият недостиг, разстройва работата на имунната система и прави детето лесно податливо на простудни и инфекциозни заболявания с всички възможни усложнения.

Балансираното хранене

То е основният източник на хранителни вещества. Но за да сме коректни, трябва да уточним, че „балансирано хранене“ е едно доста разтегливо понятие. Силно зависимо е от възрастта и ръста на детето, от физическата му активност и здравословното му състояние, от особеностите на храносмилателната му система и т. н. Пък и едва ли е възможно и за най-съвестните родители да знаят колко и какви витамини и минерали си набавя наследникът им с ежедневното си меню.

Да не говорим, че колкото по-дълго са съхранявани плодовете и зеленчуците, толкова по-ниска е хранителната им стойност при напълно запазен външен вид. Така борбата да осигурите на хлапетата колкото може повече прясна растителна храна, че и да ги накарате да я изядат, приключва с неясни резултати.

Колкото по-големи са децата и колкото по-самостоятелно прекарват дните си, толкова по-малко успявате да контролирате с какво се хранят. Твърде вероятно е в менюто им да преобладава така нареченият Junk food.

 деца имунна система

Допълнителен прием на витамини

Казаното дотук излага само част от причините, поради които малките и по-големи хлапета трябва да пият витамини през зимата. Веднага обаче възниква въпросът, кои точно да са те? В общия случай, при здрави деца без проявени дефицити и специални потребности това са А, С, D, Е, К и група В.

На пазара има невероятно разнообразие от витамини, комбинирани продукти, мултивитаминни добавки  с по над двадесетина съставки. Те включват още минерали, микроелементи, биоактивни вещества. Нормално е да се чувствате объркани и несигурни при избора си. Затова се консултирайте с лекаря си. Той  познава състоянието на детето ви. Не само ще подбере най-подходящия точно за вашето слънчице продукт, но ще определи и нужната дозировка.

В случаите на изразени дефицити и специални потребности нужните витамини се изписват в терапевтични дози и това задължително се прави от лекар.

И не, максимата „колкото повече, толкова по-добре“, при витамините е неприложима. Проблеми причинява както недостигът им, така и излишъкът им. Затова бъдете внимателни, четете добре листовките и при нужда търсете консултация от лекар или от фармацевта си.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top