Високо кръвно

– превенция и билки за регулирането му

Какво е хипертония

Това е високо кръвно налягане, при което работата на сърцето се затруднява, а кръвта  не преминава нормално през кръвоносните съдове. Ако мерите кръвното си редовно и сте забелязали, че е около или над 140/90 mmHg, то определено е добре да се консултирате с лекар. Имайте предвид, че при хора с високо кръвно е повишен рискът от инсулт, инфаркт, аневризма.

Специалистите определят два вида хипертония – първична, при която няма основателна медицинска причина, и вторична – провокирана от проблеми с бъбреците, ендокринната система или сърцето.

Какви превантивни мерки могат да се приложат

Високо кръвноПроменете начина си на живот. „Тихият убиец”, както често наричат високото кръвно, обикновено е резултат от злоупотреба с алкохол, цигари и мазни храни. Към това добавете обездвижването, липсата на сън и прекаленият стрес. Една цигара повишава кръвното налягане за около 30 минути. Мазните храни спомагат за големи мастни натрупвания в кръвоносните съдове, които ги стесняват. Сърцето започва да работи по-трудно.

Затова променете начина си на хранене. Намалете мазнините. Намалете консумацията на сол. Започнете да правите упражнения или се погрижете да ходите пеша минимум 30 минути дневно. Откажете цигарите или поне ги сведете до минимум и не пийте повече от 3 чаши алкохол – за мъжете и 2 чаши алкохол на ден – за жените. Спете по 8 часа и се постарайте да не се тревожите много. Тревогите и без друго никога не променят нещата.

Лекарства и билки за регулиране на високо кръвно

Ако вече сте с високо кръвно, непременно се консултирайте с лекар преди да приемате каквито и да било лекарства. Много от хапчетата за регулиране на хипертонията имат нежелани странични ефекти. Посъветвайте се и със специалист хомеопат, който може да ви препоръча някои билки за намаляване и поддържане на нормални нива на кръвното. Подобни билки и растения с лечебни свойства са:

  • чесън
  • лют червен пипер
  • имел
  • женшен
  • глог
  • индийско орехче
  • валериан
  • джинджифил
  • кардамон
  • коприва

За разлика от традиционните лекарства билките съдържат няколко съединения, които имат освен благоприятен ефект върху кръвното и общи ползи за здравето. Чесънът например намалява мастните натрупвания, почиства плаките в кръвоносните съдове и заедно с това засилва имунната система.

Някои билки помагат за регулирането на притока на кръв към най-отдалечените органи. Други действат успокоително на нервната система, намаляват стреса и тревожността и по този начин спомагат за регулирането на кръвното налягане. (Стрес, напрежение, тревожност – това са едни от основните причини за първична хипертония.)

Изброените билки са богати на калций и магнезий. Тези минерали помагат за поддържането на кръвоносните съдове здрави, запазват еластичността им и регулират нивата на натрий и калий в кръвта.

Колкото по-рано потърсите медицинска помощ и вземете мерки против хипертонията, толкова по-добре. Промяната в начина на живот, приема на билки и понижения стрес ще укрепят и общото ви здравословно състояние.

Прочетете още:

Имуностимуланти 
От хомеопатия не се пати
Спокойният сън не е мит 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top