Видове цьолиакия – симптоми, изследвания, лечение

Цьолиакията има...

Цьолиакията има четири клинични форми:
Типична форма на цьолиакия.

Проявява се до няколко месеца след захранването. Симптомите са забавяне на растежа, хронична диария, повръщане и подуване на корема, отоци. Децата стават раздразнителни и капризни.


Атипична форма на цьолиакия

Тази разновидност на болестта се проявява късно, като симптомите са извън храносмилателния тракт: чести коремни болки,  увеличение на чернодробните трансминази , разрушаване на зъбния емайл, промяна на цвета на зъбите, нарушения на менструацията, гърчове, афти. При деца в предучилищна възраст най-често срещаните симптоми са болезнен кожен обрив или нисък ръст.

Скрита цьолиакия
Може да бъде открита случайно при преглед, поради други оплаквания.
Потенциална цьолиакия

При хора, страдащи от синдром на Даун, Търнър или Уилямс или от диабет, след изследвания, може да се  установи латентна цьолиакия.  В такъв случай е необходимо да се спазва строг хранителен режим. Пренебрегването на проблема би могло да доведе до чревна лезия.

Поставянето на диагноза зависи от типа цьолиакия. Ако има изявени симптоми, е достатъчно да се направи кръвен тест. Най-използван е антитрансглутаминазният кръвен тест, при който се откриват антитрансглутаминазни антитела от класа на IgA. Въпреки, че не се прилага толкова често, високо ефективен е и тестът за изследване на антиглиадинови антитела.  И все пак тези тестове не са достатъчни. Необходимо е да се направи чревна биопсия.

При тази процедура с помоща на ендоскоп се взима тъканна проба от червата. Ако хистологичното изследване покаже атрофия на власинките, то диагнозата вече е поставена със сигурност.

Независимо от кой тип цьолиакиа страдате лечението е само едно – строга безглутенова диета. Колкото по-скоро започнете да я прилагате, толкова по-бързо ще се възстанови нормалната структура на чревната ви лигавична мембрана, симптомите ще изчезнат и резултатите от кръвните изследвания ще се нормализират.  Важно е да запомните, че тази диета не е временна. Ще трябва да я спазвате непрекъснато, за да не рискувате здравето си.

Може би това ви се вижда страшно и тежко за изпълнение? Не се притеснявайте. Въпреки специфичния начин на хранене, можете да запазите качеството си на живот и да живеете така, както вашите близки и приятели.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top