Видове супер храни

- кои са те

Супер храните могат да се разделят на няколко големи групи. За да ви е по-лесно, когато съставяте менюто си, предлагаме ви да се запознаете с полезните свойства на всяка една група.

Зелени супер храни

Зелени листни зеленчуци, пшенична и ечемичена трева – това са само някои от зелените супер храни. Те са с най-висока концентрация на хранителни вещества, лесни за усвояване от организма. Богати са на хлорофил, чиято молекулярна структура е сходна с тази на хемоглобина. Учените са доказали, че приемането на храни, богати на хлорофил, повишава нивото на хемоглобина. Това означава кръв с по-високо съдържание на кислород и хранителни вещества.

Пшеничната трева не съдържа глутен и вещества, предизвикващи алергии. Ечемичената трева е 7 пъти по-богата на желязо от спанака и с 11 пъти повече калций от кравето мляко. Сокът от ечемичена трева може да неутрализира съдържанието на тежки метали в кръвта.

Goji berries (Lycium barbarum)Плодове и ядки

Годжи бери, кокосови орехи – този тип супер храни подсилват имунната система.

В червената боровинка – годжи бери има огромно количество витамини А, В1, В2, В6 и Е.

Консумацията на 28 грама сурови какаови зърна на ден ви осигурява необходимата доза желязо.

Сокът от кокосови орехи и кокосовото масло ускоряват обмяната на веществата и имат антибактериални, антивирусни и антигъбични свойства.

Пчелни супер храни

Може би отдавна подозирате, че медът е супер храна. Но не е само той. Пчелното млечице е най-богатият източник на витамин В5, който ни е известен. Той спокойно преборва стреса, умората и безсънието и подобрява състоянието на кожата и косата.

Приемането на прополис се препоръчва за зимния сезон, защото е отлична превантивна мярка срещу настинка и грип.

Водорасли

Те са най-богатият източник на минерали в растителното царство. Имат алкализиращи и  детоксикиращи свойства. Помагат ви да намалите теглото си и пречистват кръвта. Вярно, че не са типични за нашата кухня, но пробвайте да включите в менюто си суши и някои видове японски супи. Защо да не посещавате  от време на време японски ресторант?

Билки

Алое вера, ехинацея, женшен – всички те влизат в графата „супер храни”.

Според учените в алое вера се съдържат 75 съединения с лечебен ефект. Ехинацеята е най-препоръчваното средство за борба с настинките и грипа, а женшенът е ефективно оръжие със стреса.

Супер храните са достъпни, вкусни и полезни за здравето. Похапвайте от тях редовно и ще се чувствате винаги във форма.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top