Видове ориз

- голямо разнообразие. Кой обичате най-много?

Оризът е основна храна за повече от половината население на земното кълбо. Хората в Азия, Латинска Америка и Индия познават горе-долу толкова видове ориз, колкото нюанса на бялото различават ескимосите. В България до неотдавна се готвеше основно с един вид ориз – бял. В последните години на пазара излязоха – червен, кафяв и черен. Зърната им са с различна дължина, преди да стигнат до потребителите видовете ориз са претърпели различен тип обработка, и естествено за приготвянето на всеки от тях има по няколко десетки рецепти. Така или иначе прекарвате част от коледните празници в кухнята. Запознайте се с основните видове ориз, вземете си един или два и експериментирайте. Сигурни сме, че цялото семейство ще ви подкрепи в това начинание.

Кафяв ориз

Той е богат на фибри, витамини и минерали. По-здравословен е от белия ориз. Дългозърнестият кафяв ориз не се слепва, а става пухкав. Подходящ е за приготвяне на пилаф. Среднозърнестият кафяв ориз се слепва повече и е по-подходящ за ризото. Късите зърна пък са идеални за пудинг и суши.

Червен ориз от Камарг

Той се отглежда в Южна Франция. Има прекрасен аромат, съдържа доста нишесте и е лепкав при варене. Приготвя се като макаронените изделия – в подсолена вода. Една от най-бързите рецепти за червен ориз от Камарг е: сварявате го, отцеждате водата, пръсвате го със зехтин, сол, черен пипер и нарязани пресни подправки и го поднасяте като гарнитура.

Червен ориз от Бутан

Зърната му са средно дълги. След като се свари придобива мек, бледорозов цвят. Продава се полубланширан и се приготвя за около 20 минути.

 видове ориз

Бял ориз

Той, както вече казахме, е универсален, но и при него дължината на зърното променя до известна степен времето и начина на приготвяне.

Дългозърнестият бял ориз е пухкав, с неутрален вкус и се използва за почти всякакви ястия. Познавачите обаче предпочитат да го приготвят пържен или на пилаф.

Белият ориз с къси зърна е лепкав и със сладникав вкус. Чудесна идея е ако решите да правите по-нестандартен сладкиш. (На пазара можете да намерите и кафяв ориз, подходящ за сладкиши.)

Какъвто и ориз да изберете, няма да сгрешите. Със сигурност ще ви е забавно да го приготвяте. А и ще е полезно да го ядете. Независимо от цвета си оризът е полезен източник на минерали, аминокиселини и витамини. Освен това не съдържа глутен.

Опитайте! И да ви е сладко!

Прочетете още:

Видове леща

Рожкови
Видове супер храни

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top