Обичате ли леща? Леща яхния, супа от леща, леща на салата, кюфтета от леща – възможностите за приготвянето ѝ са много. Комбинира се отлично с орехи, месо, чушки. Можете да експериментирате с нея и да откривате нови вкусове, като в същото време сте спокойни, че ядете здравословна храна. Лещата е алтернатива на животинските източници на протеин. В състава ѝ влизат също важни елементи като калий, желязо и фосфор.
В България най-често се приготвя кафява леща, но в магазините можете да намерите поне още три различни вида. Пробвайте ги и проверете дали вкусът им ще ви допадне. Защо да не разнообразите менюто си с още вкусни и здравословни храни, които се приготвят лесно и бързо?
Френска зелена леща
Това е най-ароматният сорт леща. Тя е с пиперлив вкус и се вари малко по-дълго – около 45 минути. Въпреки това остава леко твърда. Тази ѝ особеност я прави подходяща добавка за различни салати.
Червена леща
Тя е неизменна част от индийската кухня. Червената леща има мек, сладък вкус и добива златист цвят, когато се свари добре. (Всъщност разновидностите на този сорт леща, който се използва в индийската и източната кухня, има различни цветове – от червен, през оранжев, до жълт.) За разлика от френската зелена леща тя бързо губи формата си и се превръща на каша. От нея става отлично пюре за гарнитура. Често се ползва и за сгъстител на сосове и супи.
Кафява леща
Обикновената леща, с която сме свикнали е най-използвана не само в България, но и по света. Вкусът й е лек, сварява се за около 20 минути, като при преваряване губи формата си и става на каша. Вярваме, че вие най-добре знаете как да я приготвите за своето семейство.
По-малко познати видове леща, които също можете да намерите на нашия пазар, са:
леща белуга и бяла леща.
Потърсете си рецепти от индийската и мексиканската кухня, купете си някой от по-малко известните у нас сортове леща и се отдайта на кулинарни експерименти.
Сигурни сме, че цялото ви семейство ще остане очаровано от резултата.
Прочетете още: