Видове гъби за баня

Има хиляди видове гъби за баня. Разнообразието от цветове и форми е огромно.

Има хиляди видове гъби за баня. Разнообразието от цветове и форми е огромно. Как биха могли да се класифицират, за да ви е по-лесно да си избирате и да се ориентирате? Просто е. Всъщност гъбите за баня са основно два вида – синтетични и естествени. Когато купувате, това е първото, на което трябва да обърнете внимание – от какво е направена гъбата.

Синтетичните гъби са направени най-често от дървесинна каша и се делят на два вида – абсорбиращи и неабсорбиращи. Нехигроскопичните са по-подходящи за баня. Те са удобни. Почистват се лесно – достатъчно е да ги накиснете в малко сапунена вода, да ги изплакнете добре и да след това да ги оставите да изсъхнат. Хората ги използват често, защото са евтини и могат да се намерят навсякъде. Все пак, ако кожата ви е чувствителна, не е добра идея да ги ползвате.

 

Естествените сюнгери обикновено са коралови гъби или гъба луфа. Те са по-плътни и абсорбиращи и не толкова абразивни като синтетичните. Ексфолират кожата нежно и са по-здрави и по-трайни.

Когато ползвате гъба луфа е добре, първо да постоите под душа с топла вода – да оставите кожата да омекне и да се отпуснете. Чак след това се изтъркайте с гъбата – не натискайте, бъдете внимателни. Щом излезете от банята се намажете с хидратиращ лосион за тяло. Кожата ви ще стане гладка, нежна и мека.

Ако сте свръхчувствителни и не можете да ползвате никакъв вид гъба, може да си вземете сапун луфа. Той е много нежен, щади кожата и едновременно с това има ексфолиращи свойства.

Основен недостатък на естествените сюнгери е, че трябва да ги сменяте на всеки два месеца. Бактериите, които започват да се развиват в тях, не са най-добрия приятел на кожата ви и могат да предизвикат възпаления.

Не избирайте гъбата си за баня само по цвета и формата. Намерете тази, която ще позволи на кожата ви да диша и сияе.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top