Видовете страхове

 при децата

Бебешките страхове

Детските страхове варират на база на много фактори. Един от най-разбираемите е възрастта на детето. Нека започнем още от бебешките страхове (да, те също изпитват страхове, за които трябва да знаем). Когато стигнат 7-8 месечна възраст, бебетата вече са изградили силна връзка със семейството си или с други хора, които се грижат за тях. Дълги периоди далече от тези хора могат да доведат до паника у бебето и сериозно да го разстроят. По същата причина, някои бебета изграждат страх от непознати. Въпреки че бебето ще израстне и ще преодолее този страх в някакъв момент, не го оставяйте просто да се наплаче. Говорете си с него и му казвайте, когато отивате в друга стая, както и когато се връщате. Бъдете спокойни и мили с бебето си и го запознавайте с непознати постепенно докато го държите в скута си.

Страхове на деца 1-3 годишна възраст

Когато детето ни е на възрастта между 1 и 3 годинки, то може да се срещне с изцяло нови страхове. На тази възраст, децата се запознават с емоциите си и е изключително важно да ги окуражаваме да ги изразяват, за да могат да ги осмислят. Това значително ще помогне с преодоляването им на страхове и за в бъдеще. Децата на 2-3 годинки имат предимно ирационални страхове. Въпреки че е често срещан подход да ги накараме да се изправят директно срещу страховете си за да ги преодолеят, това може само да влоши нещата. Вместо това, бъдете до тях и работете по това постепенно детето да свикне с обекта на своя страх. Повечето страхове на тази възраст са породени от липса на информация. Затова обяснявайте спокойно на децата си, но без да изглежда все едно не приемате страха или чувствата им сериозно.

Страхове на децата в училище

Когато детето започне да ходи на училище, с разширяването на познанията му, се разширява и спектърът от неща, от които може да се страхува. Покажете, че сте отворени към това да отговаряте на всичките му въпроси ако това му носи спокойствие. Постепенно и с неговото съгласие, запознайте детето си с това, от което то се страхува. Ако например детето се страхува от кучета, започнете със снимки или видеа. След това можете да му покажете малко куче, но на каишка, за да може детето да се чувства спокойно и само да прецени кога се чувства комфортно около животното. А ако детето ви се страхува от обирджии например, позволете му лично то да заключва вратите нощем. Това ще му даде чувство на контрол и спокойствие. Създаването на подобни рутини може да бъде полезно за преодоляването на всякакви детски страхове, както и цялостно да научи детето ни на структурирано мислене и действие.

Страхът от тъмното
Вероятно най-често срещаният страх при децата е тъмното. Той може да бъде причинен от това, че не искат да бъдат сами, или защото имат активно въображение. Това отново се дължи на страхът на децата от непознатото. Вместо да им обяснявате, че страховете им не са рационални или да им показвате как няма нищо в шкафовете и под леглото, обърнете внимание на това, какво би накарало детето ви да се чувства по-спокойно. Попитайте го. И предлагайте свои идеи също. Отговорът често може да бъде толкова прост, колкото плюшена играчка способна да отблъсква всякакви чудовища. Или малко светлина от коридора, отворена врата за да чува как родителите му си говорят докато заспива или детското му одеалце.

Прочетете още:
Детските страхове
Емоционалното здраве на децата
Детските приятелства

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top